Vadims Jerošenko
Korporatīvo finanšu kompānijas „Laika Stars” valdes priekšsēdētājs
Garantijas izsniedzamas jebkuram uzņēmējam, kurš gatavs aizdot
Pievienots 2009 gada 8. maijā | 0 komentāri
Drukāt
Risinot jautājumus, kas saistīti ar uzņēmējdarbības attīstību Latvijā, valdība ir lepni paziņojusi par piešķirtiem 200 miljoniem latu uzņēmēju kreditēšanai. Iegūstot garantiju no Latvijas Garantiju aģentūras, uzņēmēji varēs saņemt kredītus gan Hipotēku bankā, gan vairākās citās kredītiestādēs. Šķiet, iepriecinoša ziņa jebkuram uzņēmējam, kurš domā par savu darbību ilgtermiņā, taču šajos ekonomiskajos apstākļos nevar attīstīties bez ārēja aizņēmuma.

Ideja par valsts izsniegtām garantijām ir vērtējama ļoti pozitīvi, jo, piemēram, pašlaik reti kuram uzņēmumam ir brīvi aktīvi, kas varētu kalpot par kredīta nodrošinājumu. Uzņēmumiem lielākā daļa aktīvu pašlaik jau ir ieķīlāti, līdz ar to Garantiju aģentūras izsniegtā garantija kredītiestādei ir laba alternatīva, lai saņemtu kredītu.

Viss jau būtu ļoti labi, ja vien šī sistēma darbotos. Ar nožēlu jāatzīst, ka realitāte ir pavisam citāda. Var teikt, ka bankas faktiski ir pārtraukušas kredītu izsniegšanu. Pat, ja biznesa ideja ir izrādījusies perspektīva un uzņēmums ir dabūjis garantiju no Latvijas Garantiju aģentūras, bankas nebūt nesteidzas ar kredīta piešķiršanu. Banku atbilde parasti skan šādi: „Gaidiet atbildi, skatīsimies pēc pusgada, varbūt pēc gada…” Apzinoties ekonomisko situāciju un Latvijas uzņēmumu stāvokli, nav grūti iedomāties, kas ar tiem būs noticis pēc šī te gada…

Tā kā ideja par valsts izsniegtām garantijām uzņēmumu kreditēšanai ir ļoti laba, to noteikti nevajadzētu atstāt novārtā. Vienīgi Latvijas Garantiju aģentūrai būtu jāizsniedz garantijas ne tikai bankām, kas pašlaik faktiski nekreditē, bet jebkuram uzņēmējam, kuram ir brīvi resursi un kurš ir gatavs sniegt aizdevumu kādam uzņēmumam. Tā, protams, nebūtu kreditēšana, jo ar to nodarbojas tikai kredītiestādes, taču piešķirt aizdevumu ir tiesīgs jebkurš uzņēmējs.

Iedomāsimies, ka uzņēmējam ir brīvi resursi - 1 miljons. Pie šī uzņēmēja vēršas kāds cits uzņēmums un vēlas šo naudu aizņemties. Bet otrajam uzņēmumam diemžēl nav pietiekama nodrošinājuma, lai saņemtu aizņēmumu. Latvijas Garantiju aģentūra varētu izsniegt tam garantiju, un tādējādi uzņēmums varētu saņemt aizņēmumu un attīstīt savu biznesu.

Tādā veidā privātajā uzņēmējdarbības sektorā beidzot sāktos rosība. Pretējā gadījumā pašlaik ir izveidojusies situācija, ka tie uzņēmēji, kuriem vēl ir kādi brīvi līdzekļi, vienkārši tur naudu bankās bezjēdzīgos depozītos un pelna tik minimālus procentus, ka tos pat nevar nosaukt par peļņu.

Ja uzņēmēji ir gatavi aizdot naudu, kāpēc viņiem to liegt? Kāpēc šiem uzņēmējiem nepiedalīties ekonomikas sildīšanā un tautsaimniecības attīstīšanā? Domājams, ka banku kredītu piešķiršana būs limitēta vēl tuvākā gada laikā. Ja uzņēmējiem, kuri vēlas to darīt, atļautu piešķirt aizdevumus, tas būtu daudz lietderīgāk Latvijas ekonomikas attīstībai. 


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Vadims Jerošenko, korporatīvo finanšu kompānij ...
Vairāk
Reklāma