Signe Dauškane - Platace
medicīna, uzņēmējdarbība
Kam interesē pacientu intereses?
Pievienots 2010 gada 23. novembrī | 0 komentāri
Drukāt
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš, stājoties jaunajā amatā, uzsvēra, ka pats svarīgākais viņa darba princips būs pacientu interešu likšana pirmajā vietā. Beidzot tas ir noticis! Pirmo reizi kāds veselības ministrs kopš Latvijas neatkarības atgūšanas laikiem ir bijis tik drosmīgs skaidri pateikt, ka arī veselības aprūpes jomā ir jābūt klientorientētai pieejai.

No visas sirds apsveicu ministru par drosmi un vēlmi iet šo ceļu. Ja viņš to patiešām ir nolēmis īstenot, manuprāt, tas prasīs ļoti stipru šīs amatpersonas mugurkaulu un apņemšanos. Kāpēc? Tāpēc, ka daudzām institūcijām un amatpersonām būtu jāatsakās no savām ambīcijām un materiālajām interesēm.  Bet galvenais – jāmaina attieksme!!! Un tas jau ir katra veselības aprūpes sistēmā strādājošā mediķa ļoti personisks un emocionāls lēmums. Jo  - būsim reālisti - neviens likums vai ministrs nevar piespiest sākt kādam kādu cienīt. Bet no otras puses - ir taču zināms, ka „zivs pūst no galvas”. Un tāpēc -  tikai tad, kad „galva” dod skaidru „jauno” uzstādījumu, varam cerēt uz pārmaiņām. 

Pacientu intereses nolikt visas medicīnas sistēmas viducī iespējams vienīgi tad, ja tiek izveidots spēcīgs pacientu interešu lobijs, kam netrūkst ne resursu, ne zināšanu. Vislabāk būtu, ja tiktu izveidota struktūra, kas darbojas daudz spēcīgāk un aktīvāk, nekā Latvijas Republikas tiesībsargs. Manuprāt, šobrīd Latvijā visvairāk nepieciešams patiešām neatkarīgs pacientu ombuds, kuru, pirmkārt, vada ļoti spējīgs un zinošs cilvēks – nozares autoritāte ar juridiskām un medicīniskām zināšanām, otrkārt, kuru finansē valsts, un treškārt, kas spētu norādīt gan uz visas sistēmas vājajām vietām un Veselības ministrijai un ārstniecības iestādēm šīs rekomendācijas būtu jāņem vērā, gan arī izskatīt konkrēta pacienta sūdzību par viņam „nodarīto”. Pie kam – no pacienta interešu viedokļa. 

Līdzšinējā Latvijas medicīnas jomas pieredze rāda, ka, tiklīdz kāds kaut ko vēlas mainīt sistēmā (es teiktu – bezsistēmā) jeb mēģina ieviest kārtību vai arī vēlas radīt ko jaunu, tā saausās un skaļas pretenzijas ceļ... kas? Daudzie „augsti cienījamie profesori”, kuri pauž viedokli tā, lai izskatītos, ka viņiem rūp sava ārstniecības iestāde, savas konkrētās medicīnas jomas attīstība vai pacienti un potenciālie zaudējumi, kuri varētu tikt tiem nodarīti. Taču  patiesībā ar šiem skaisti noformētajiem viedokļiem tiek lobētas viņu personiskās materiālās intereses. Un otrs ugunsmūris, neapšaubāmi, ir farmācijas uzņēmumu ietekmes zona, par kuras patieso izmēru un ietekmi īsta saprašana ir reti kuram. 


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Klīnikas Premium Medical vadītāja Mediķe, j ...
Vairāk
Reklāma