Sarmīte Ēlerte
kultūra, politika
Rīgas kungu tendenciozie pētījumi
Pievienots 2013 gada 2. aprīlī | 0 komentāri
Drukāt
Rīgas domes nesen veiktā aptauja ar mērķi noskaidrot, vai rīdziniekiem patīk Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka (LNB), ir bezjēdzīga nodokļu maksātāju naudas tērēšana. Šāds pētījums nav domāts tam, lai noskaidrotu, kā uzlabot pilsētas pakalpojumus. Tā mērķis ir cits – konfrontācija ar valdību un nacionālo politiku. Aptauja ir tikai aizsegs un veids, kā šai konfrontācijai izmantot administratīvos resursus jeb rīdzinieku naudu. Rīgas dome ir noslēgusi gada līgumu ar pētījumu kompāniju par vairāk nekā 20 000 latu, un tā vietā, lai noskaidrotu, ko rīdzinieki patiešām domā par visai pilsētai svarīgiem jautājumiem, tiek pasūtītas aptaujas, kuru rezultātiem jāapstiprina Nila Ušakova pieņemto lēmumu vai uzskatu pareizība.

Bibliotēka Ušakovam nedod mieru. Viņš to paguvis saukt gan par «stulbu», gan «neglītu», salīdzinājis ar Maksimu. Postpadomju balagāni, protams, Ušakova sirdij ir tuvāki nekā Nacionālā bibliotēka. Viss, kur var tērēt un patērēt, ir labāk saprotams, droši vien tādēļ asociācija ar lielveikalu. Bibliotēkas monumentālās aprises kaitinoši iezīmē citu, Ušakovam svešu vērtību sistēmu.

Jaunā Latvijas Nacionālā bibliotēka būs vieta zināšanām un sadarbībai, kas rada jaunas zināšanas. Tā būs vieta inovācijām, kas stiprinās zinātni un ekonomiku. Tā būs grāmatu un visu mākslu krātuve un vieta jaunradei. LNB būs pieaugušajiem, bērniem un jaunatnei. Tā būs vieta spraigām diskusijām un zināšanu apmaiņai ar pasauli. Tā būs droša ilgtermiņa krātuve nacionālajai atmiņai, arī tam, kas top šodien un taps rīt, tā būs vieta gan tradicionāliem, gan digitāliem resursiem. Tās durvis būs atvērtas septiņas dienas nedēļā un daļā – 24 stundas diennaktī. LNB būs nacionālās identitātes krātuve, tā kalpos nācijai un reprezentēs to pasaulē. To apmeklēs rīdzinieki, neatkarīgi no dzimtās valodas un politiskās pārliecības.

Gunārs Birkerts, jaunās bibliotēkas ēkas arhitekts, savulaik teica, ka šī ēka ir viņa garīgā Latvija. Ceļot to, garīgā Latvija tiek atjaunota. Tā nav tā Latvija, kas vajadzīga Saskaņas centram un Nilam Ušakovam.

Katrā ziņā, ja Ušakovu tik ļoti interesē rīdzinieku domas un ir vēlēšanās uzdot nākamos patīk-nepatīk jautājumus, būtu patiešām vērts zināt, vai rīdziniekiem patīk, ka Ušakova vadībā ir uzbūvēts pasaules dārgākais puķu tirdziņš - Saktas tirgotava par 2890 latiem kvadrātmetrā? Vai rīdziniekiem patīk, ka Rīgas domei ir leģendārā 20% «otkatu» slava? Vai rīdziniekiem patīk, ka pilsētā joprojām nav bezvadu interneta? Vai rīdziniekiem patīk, ka Ušakova laikā Rīgai nav piesaistīts neviens vērā ņemams investīciju projekts? Vai patīk, ka slikti tiek pārvaldīta Rīgas brīvosta, kurā pēc Valsts kontroles aprēķiniem nelietderīgi vai apšaubāmi darījumi veido 41 miljonu? Vai rīdziniekiem patīk, ka pilsēta dzīvo uz parāda?


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Reklāma