Pēteris Apinis
veselības aprūpe
Par kādu avāriju Nometņu ielā un iebildēm pret veselības mācību skolās
Pievienots 2013 gada 18. augustā | 0 komentāri
Drukāt
Ap plkst.1.30 naktī Rīgā, Nometņu ielā automašīna «Mazda 3» ietriecās stāvošā automašīnā «Volkswagen Bora». «Mazda 3» vadītājs pēc negadījuma nobraucis pārdesmit metrus, apstājies un aizmidzis.

Pēc brīža notikuma vietā ieradās policijas darbinieki un konstatēja, ka «Mazda 3» vadījis kāds 1968.gadā dzimis vīrietis, kurš paskaidrojis, ka tumsā nav pamanījis stāvošo automašīnu, bet ar mašīnu braucis tādēļ, ka lāga nav varējis paiet. Vīrieša izelpā konstatēja 1,34 promilles alkohola. Lai gan policists avāriju izraisījušam vīrietim sķitis aizdomīgs, viņam neviens nekur nelika pūst. Alkometrs meloja, un pēc policista acīm varēja redzēt, ka viņi ir uz vienu roku.

Vīrietis vēlāk paskaidrojumā rakstījis, ka pa mašīnas logu roku ar izstieptu trešo pirkstu izbāzis tikai tālab, ka vēlējies noskaidrot, no kuras puses pūš vējš, bet policists viņa kustību pārpratis.

Vēlāk šis 1968.gadā dzimušais vīrietis aģentūrai LETA teicis, ka viņš griezies no Slokas ielas uz Nometņu ielu, kur krustojumā diezgan tuvu stāvēja mašīna, bet tad pēkšņi uzradies kāds mājas stūris, kas traucējis redzamību, un vadītājs nav spējis izvairīties no sadursmes. Vaicāts, vai atradies alkohola reibumā, vīrietis norādīja, ka īsti to apstiprināt nevarot. Pa dienu viņš gan esot izdzēris kādu alu, taču nav pārliecināts, vai tas bijis pie vainas. Toties viņš esot lietojis zāles. Būdams liels reformators, kas jau veicis reformas izglītībā, minētais vīrietis esot ķēries pie reformām medicīnā, tādēļ tagad visas tabletes kaisot uz ādas, bet zāles ar uzrakstu «ārīgi» dzerot iekšā. Šoreiz esot lietojis zāles no 0.7 litru pudeles, kas paredzēta kompresēm.

Savukārt, taujāts par to, vai, sēžoties pie automašīnas stūres, juties alkohola reibumā, viņš atbildēja: «Nē, nejutos, ka būtu kas tāds, kas varētu man traucēt.» Un piebildis, ka tieši tikpat nopietni esot ārstējies, gan rakstot slaveno «Rīkojumu Nr. 2», gan visas augstskolu reformas Izglītības ministrijā. Savukārt, lai pilnvērtīgi vadītu Reformu partiju viņam vajadzētu lietot 2 šādas devas komprešu zāļu katru dienu.

Telefoninterviju televīzijas raidījumam «Panorāma» šis vīrietis sniedza pēc daudz nopietnāka ārstniecības kursa, un paskaidroja, ka viņš sākot braukt pie sarkanās gaismas, jo uzskata, ka ir pārāk cienījams cilvēks, lai kaut kāds luksofors varētu atļauties viņam noteikt, ko darīt un ko nē, bet kategoriski netic kaut kādiem alkometra rādītājiem, jo cilvēku nevar mērīt pēc kaut kādas proves.

Iespējams, minētais gadījums nokļūtu pasaules ziņu topā, un nestu Latvijas vārdu pasaulē, ja tajā pašā dienā Irtišas upē pie Novajas Staņicas nebūtu avarējis zemūdens spārnu pasažieru kuģis (ļoti līdzīgs «Meteoram», kas savulaik vizināja pasažierus no Rīgas uz Pērnavu) «Poļesje 8» ar 56 pasažieriem, kuri devās uz dievkalpojumu Ačairas klosterī. Kuģa kapteinis bija iedzēris krietni vairāk nekā mūsu Nometņu ielas rallists, tādēļ traucās ar ātrumu 60 km stundā un tieši virsū liellaivai. Pēc avārijas Krievijas ziņu dienesti atzina, ka nākamais Krievijas panākums būtu ar raķeti «Voshod» dzērumā taranēt ķīniešu kosmisko staciju.

Pirms divām nedēļām poļu ziņu aģentūras izplatīja informāciju, ka esot reanimēts kāds 40 gadus vecs Polijas pilsonis, kam asinīs bijušas 13.74 promilles alkohola, taču šī pacienta veselībai nodarīti neatgriezeniski bojājumi. Šis stāsts ir neticams, jo alkohols sākot no 6 vai 6.5 promillēm pilnībā nomāc elpošanu. Principā tā ir ļoti dziļa narkoze bez elpināšanas. Latvijā augstākais alkohola līmenis asinīs līdz šim reģistrēts kādam pacientam Austrumu slimnīcā pērnā gada pēdējā dienā, un šī pacienta asinīs bija 7.62 promilles alkohola.

Visaugstākais alkohola līmenis asinīs, kāds jebkad ir reģistrēts pasaulē dzīvam cilvēkam, kā arī aprakstīts zinātniskajā literatūrā, ir 8.6 promilles. Avīzes uzrāda arī augstākus ciparus, bet neesmu atradis šiem faktiem daudzmaz ticamu izskaidrojumu. Tā kā 8.6 promilles ir aprakstījuši Maskavas Sklifosovska institūta līdzstrādnieki savā ziņojumā, šis skailis uzskatāms par daudzmaz korektu.

Īsumā leģenda bijusi šāda. Kāds 48 gadus vecs vīrietis, pēc profesijas ekskavatorists, pēc darba mazliet sastiķējis ar kolēģiem turpat būvbedres malā. Izdzēruši katrs polšus trīs vai četrus, mūsu varoni aizsūtījuši pēc vēl viena turpat uz kioskam līdzīgu bodi, kas atradusies tieši iepretim Sklifosovska ātrās medicīniskās palīdzības institūta uzņemšanas nodaļai Grohoļska šķērsielā. Vīrs ar mokām nopircis litrīgo šnabi, kad pie kioska piebraukusi milicija. Sapratis, ka tūlīt var nonākt atskurbtuvē un pazaudēt dārgo mantu, vīrietis nokritis šķērsām durvīm, un kamēr miliči tikuši iekšā, visu pudeli tāpat no kakliņa izdzēris. Miliči sapratuši, ka ar tādu alkohola devu parasti mirst, pārnesuši jau kā pacientu uz Sklifosovska institūtu, kur pacients tūlīt intubēts, jo elpošana jau apstājusies. Tā esot uzstādīts jauns pasaules rekords. Visi pārējie rekordi nav fiksēti, jo šiem pacientiem apstājas elpošana un viņi vienkārši nomirst trepjrūmē, pritonā vai policijas iecirknī.

Bet atgriezīsimies pie mūsu Nometņu ielas autobraucēja. Braukšana pie stūres dzērumā un vainas nesaprašana liecina par slimību– smagu alkoholismu. Šī iemesla dēļ es kategoriski atsakos izpaust šī pacienta vārdu un uzvārdu, taču viņa veikums ir uzskatāms par lielāko viņa reformu izglītības jomā– bezatbildība, slikts piemērs jaunatnei un kategoriski iebildumi pret veselības mācību skolās– lai bērni nekādi neuzzinātu, kādas sekas ir alkohola un tabakas lietošanai.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latvijas Ārstu biedrības prezidents
Reklāma