Pēteris Apinis
veselības aprūpe
Klaiņojošie kaķi un suņi ir jāiznīcina
Pievienots 2011 gada 22. decembrī | 0 komentāri
Drukāt
Nav nekā briesmīgāka par liekulīgu slēpšanos aiz dzīvnieku aizsardzības maskas tiem, kas baro, piesaista un publiski aizsargā tūkstošiem klaiņojošu suņu un kaķu Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Klaiņojošo kaķu barotāji un aizstāvji ir Latvijas dzīvās dabas bendes. Milzīgā klaiņojošā kaķu skaita dēļ Rīgā neligzdo ķauķi, meža strazdi, lakstīgalas, sarkanrīklītes un citi putni, kas pieskandina citu Eiropas pilsētu parkus un dārzus. Kaķene gadā iznīcina vidēji 100 putnu (galvenokārt jaunos, tikko izvestos) un vismaz desmit ligzdu.

Klaiņojoši kaķi iznīcina arī pīļu ligzdas pie dīķiem un Rīgas upītēm. Visai viegli kaķi tiek galā ar pīlēnu, kas kopā ar māti izkāpis no Māras dīķa. Ja Engures ezerā pīļu māte peld desmit pīlēnu priekšā, tad Māras dīķī izdzīvo viens vai divi. Vai Jūs atcerieties, cik Rīgā kādreiz bija daudz zvirbuļu un baložu? Tagad tā nav– toties mums ir tūkstošiem klaiņojošu kaķu. Par vienīgo Rīgas putnu ir kļuvusi pelēkā vārna– tai kaķis skādēt nevar.

Visi, kuri pabijuši, Vācijas pilsētās zina, ka parkos rosās zaķi. Latvijā tā nav un nevar būt, jo klaiņojošie kaķi apēstu visus zaķēnus. Bet balto zaķi Latvijā ir pilnībā iznīcinājuši klaiņojoši suņi. Pērn - sērsnas un sala apstākļos, par klaiņojošu suņu upuriem kļuva vismaz puse Latvijas stirnu populācijas. Es iesaku visiem tiem, kas lej aizkustinājuma asaras par klaiņojošiem suņiem un kaķiem iedomāties, kāda izskatās saplosīta stirna. Vēl labāk, aizbraukt ziemā un apskatīties mežā kā suņu bari ziemā ir iznīcinājuši grūsnās stirnu govis.

Klaiņojošo kaķu un suņu aizstāvēšana, patversmes un nejēdzīgās sterilizācijas programmas ir noziedzīga rīcība. Briesmīgākās karojošo dabas pseidodraugu aktivitātes savulaik bija Zviedrijā, kad aktīvas feministes un vides aktīvistes izlaida brīvībā 10 0000 Amerikas ūdeļu jeb nercu. Zviedrijā uz divdesmit gadiem tika iznīcināta ezera putnu fauna, bet zemeslode zaudēja divas, līdz tam vienīgi Skandināvijā ligzdojušas pīļu sugas. Praktiski iznīcināta ir Eiropas ūdele, kas ir mazāka nekā tās Amerikas māsa. Zviedri vēl līdz šai dienai īstas ezera putnu ligzdošanas vietas brauc skatīt uz Somiju. 2010.gadā «dzīvnieku draugi» atbrīvoja no būrīšiem Amerikas ūdeles Grieķijā. Labā ziņa, protams, bija tā, ka Grieķijā nav šai ūdelei piemērota biotopa `– purva vai mazas upītes, un ūdeles vienkārši nobeidzās badā.

Pēc dažādiem uzskaites datiem Rīgā šodien dzīvo no 60 000 līdz 300 000 klaiņojošu kaķu. Nerunāsim par to, ka šie dzīvnieki ir slimību inkubators. Maigie nošļurkušie mincīši iznīcina visu dzīvo, ko var noķert un apēst (visvairāk cieš dziedātājputni, pīles, vardes, vāveres, zaķi, strupastes, ciršļi, bet nekad ne žurkas). Vienkārši jāizšķiras, ko mēs vēlamies aizstāvēt - dabu vai liekulību. Klaiņojošie kaķi un suņi ir jāiznīcina. Un tas jāveic Rīgas domei. Ideālais variants – čipi visiem mājas kaķiem un suņiem, kas pieradinātos lopiņus aizsargātu un ļautu iekasēt nodevu pilsētas budžetam.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latvijas Ārstu biedrības prezidents
Reklāma