Pēteris Apinis
veselības aprūpe
Pirmie Sprūdža reformatora darbi – atbalstīt smēķēšanu grūtnieču klātbūtnē
Pievienots 2011 gada 3. novembrī | 0 komentāri
Drukāt
Ozolnieku dome pieņēma saistošus noteikumus – sava novada teritorijā aizliegt smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām un balkoniem, pie atvērtiem logiem un tuvāk par 10 metriem no daudzdzīvokļu ēkas. Grozījumu pamatā bija iedzīvotāju sūdzības par citu daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju smēķēšanu tiešā kaimiņu– grūtnieču un mazu bērnu klātbūtnē. Ozolnieku novada dome pieņēma cildenu un godprātīgu lēmumu– samazināt otrreizējo dūmu kaitīgo ietekmi uz sievietes un bērna veselību.

Edmunda Sprūdža vadītās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Pašvaldību pārraudzības departaments par šo lēmumu sniedza noliedzošu atzinumu, iesakot vērsties Latvijas Ārstu biedrībā, lai tā «rosinātu Veselības ministrijai veikt grozījumus likumā un noteikt papildus ierobežojumus smēķēšanai».

Edmunda Sprūdža ministrija nezina, ka likumdevēja iniciatīvas Latvijā ir ministrijām, nevis biedrībām, un to, ka arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir tieši atbildīga par Latvijas iedzīvotāju veselību.

Smēķēšana (un pasīvā smēķēšana) grūtniecības laikā turpat simtkārt paaugstina priekšlaicīgu dzemdību, abortu vai augļa nāves risku. Smēķēšana grūtnieces klātbūtnē ir vardarbība pret sievieti un viņas nedzimušo bērnu– tā reāli apdraud šī nedzimušā bērna dzīvību.

Noziedzīga ir smēķēšana bērna klātbūtnē. Astma, plaušu iekaisums, sirds un asinsvadu mazspēja, agrīna leikoze ir tikai daļa no slimībām, kas rodas bērnam no vecāku smēķēšanas viņa klātbūtnē. Pieaudzis cilvēks, kas smēķē bērna klātbūtnē, saīsina šī bērna paredzamo dzīves ilgumu, tātad – vēlas bērna ātrāku nāvi. Nudien neaizkustina tabakas industrijas un viņu lobistu– dažādu ministriju ierēdņu krokodila asaras, kas paģēr– savā mājā vecāki drīkst apdūmot bērnu cik grib, jo tas ir viņu privātīpašums. Arī privātīpašumā nedrīkst bērnu sist, seksuāli izmantot, psiholoģiski vardarbīgi mocīt– tā ir vardarbība pret bērnu. Arī smēķēšana ir vardarbība pret bērnu. Tieši tāpat smēķēšana koplietošanas telpās (daudzdzīvokļu namos) ir vardarbība pret citiem bērniem.

Ja ministrijas pirmie «lielie darbi» jauna ministra vadībā ir cīnīties pret smēķēšanas ierobežojumiem, atliek jautāt– kas tam sekos.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latvijas Ārstu biedrības prezidents
Reklāma