Olafs Pulks
politika
Paēdis, neēdušo nesaprot?
Pievienots 2014 gada 9. februārī | 0 komentāri
Drukāt
Nevaru aizmirst, kādas skolas direktores stāstīto, par daudzbērnu ģimenes puisīti, kurš vēderam kurkstot skatījies, kā viņa māsiņa skolā ēd valdības apmaksātās pusdienas. Māsiņa mācījās 1.klasē, brālītim no ceturtās klases pusdienas neapmaksāja ne pašvaldība, ne vecāki, kuriem nepietika līdzekļu.

Ģimenes ar bērniem ir tā sociālā grupa, kuri parasti nepieder pie sabiedrības turīgākajiem pārstāvjiem. To parāda pētījumi. Nevienlīdzība parādās ļoti skaudri. Ja mēs runājam par demogrāfiju, par ataudzi, tad ģimenēm ar bērniem ir jāpalīdz. Jo kuplāka ģimene, jo lielāka palīdzība vajadzīga. Izdevumi ģimenei ar vairākiem bērniem ir krietni lielāki par bezbērnu laulātajiem.

Sociālajai palīdzībai jābūt mērķtiecīgai. Ievērojot šos abus faktorus esmu vairākas reizes rosinājis Rīgas domi paredzēt līdzekļus budžetā, lai daudzbērnu trūcīgo ģimeņu bērni varētu paēst pusdienas skolā. Budžeta apspriešanas laikā biju iesniedzis domē priekšlikumu paredzēt šim mērķim 347 713 eiro.

Diemžēl par sociāldemokrātiem sevi dēvējošais spēks «Saskaņas centrs» (SC) jau trešo reizi nobalsoja pret šo priekšlikumu, nepaskaidrojot kāpēc. Laikrakstā «Diena» SC vadītājs Nils Ušakovs klāstīja – neatbalstījām, jo bērni ir nežēlīgi un varētu apsmiet šādus skolēnus, kuru vecāki nemaksātu par pusdienām skolā. Līdzīgu skaidrojumu sniedz arī Izglītības un Labklājības departamenti, minot ‘’emocionālas aizskaršanas’’ iespēju. Piekrītu, ka bērni mēdz būt ari nežēlīgi. Bet vai tad labāk ir, ka ‘’brālītis’’ paliek neēdis, cieš badu!? Skolās attīstās e-talona pakalpojumu izmantošana. Tas var būt līdzeklis, ar kura palīdzību norēķinās par pusdienām. Tur naudu var ieskaitīt gan vecāki, gan ari pašvaldības Sociālais dienests un neviens pat neuzzinās no kurienes ir nauda par pusdienām. Tāpat naudu var ieskaitīt maksājumu kartē un neviens neuzzinās, kurš apmaksā pusdienas.

Skolu vadītāji man ir apliecinājuši, ka var atrisināt arī šo problēmu, jo ēdnīcu personāls labi pazīst skolēnus un personiska attieksme neļautu izveidoties emocionāli aizskarošām situācijām. Galu galā vecāki var arī atteikties no šāda pakalpojuma. Bet nedrīkst atstāt bērnus nepaēdušus!

Visu var atrisināt, ja ir vēlme to darīt! Vai ir finanses? Ja ģimene tiek pasludināta par prioritāru, tad finanses var atrast. Tikko dome uzdāvināja rīdziniekiem, kuri nesen deklarējusies galvaspilsētā, mēnesi ilgu bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā. Tas Rīgas budžetam prasīs no 268 000 eiro līdz 400 000 eiro izdevumus, jo atšķiras skaitļi, cik tad rīdzinieku piedeklarējās 2013. gada nogalē. Tiek tirgoti pašvaldības īpašumi, šauti salūti utt. Nauda ir!

Ceru, ka tā nav politiskā greizsirdība no SC puses! Noraidīt visu, ko rosina «Vienotība». Nebūtu prātīgi. Kamēr notiek šādas ‘’spēlītes’’ - brālītis un citi 1446 Rīgas skolēni no trūcīgām daudzbērnu ģimenēm var palikt neēduši.

Tas ir jāpārtrauc! Aicinu Rīgas domes «Saskaņas centra» deputātus apdomāties.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Partijas «Vienotība» Rīgas domes frakcijas vad ...
Vairāk
Reklāma