Nils Ušakovs
politika
Par reidu "legālo narkotiku" tirgotavās
Pievienots 2013 gada 29. oktobrī | 0 komentāri
Drukāt
Reida iznākums, maigi izsakoties, ir neviennozīmīgs. Pilsētā ir vairāk kā 30 tirgotavas. Vakar apmeklējām trīs visraksturīgākās.

Vislielākā problēma ir tā, ka likums šobrīd ir pilnībā „legālo narkotiku” tirgotāju pusē. Spriežot pēc likuma, lai arī cik jocīgi tas neskanētu, viņi tirgo legālu preci. Tik pat likumīgi kā tirgot ābolus vai zobu pastu. Un, protams, ka likums aizsargā šos „uzņēmējus”.

Reida laikā visas likuma nepilnības bija labi saskatāmas. Piemēram tirgotavas īpašuma saimnieks Gogoļa ielā izrādīja pilsonisko apziņu un pārtrauca līgumu ar tirgotājiem, tāpēc policijas darbinieki iekļuva telpā un veica visas nepieciešamās darbības likuma robežās. Tirgotavā pie Gaiļezera policija arī iekļuva tamdēļ, ka šis bija atvērta tipa kiosks. Savukārt Ilūkstes ielas tirgotavā pārdevējs bija pieredzējis. Viņam ir tiesības nevienu nelaist iekšā. Viņš protams izmantoja šo iespēju.

Mums priekšā vēl ir daudz darba. No vienas puses pašvaldības policija nepārtraukti raustīs tirgotājus, administratīvi sodīs tos par katru sīkumu un traucēs tiem strādāt visos iespējamos veidos. Tas, protams, arī sniegs savus rezultātus. Bet globāli vērtējot situāciju – tā, protams, nav izeja.

Dome iniciēs vairākus likuma grozījumus, kas dotu policijas darbiniekiem efektīvus instrumentus cīņai ar „legālo narkotiku” tirgotājiem. Bet ņemot vērā to, ka Saeima šobrīd ir aizņemta ar preambulas pieņemšanu un uzturēšanās atļauju izsniegšanas ierobežošanu, valsts atbalstu negaidu un uz tās palīdzību neceru.

Pēc būtības pilsēta paliek viens pret viens ar šo problēmu. Pilsēta tiks ar šo problēmu galā. Ir dažas idejas kādā veidā kopīgiem spēkiem tikt galā ar „legālo narkotiku” tirgoņiem. Tuvākajā laikā sāksim tās realizēt. Tikai un vienīgi likuma robežās, protams.

Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka tirgotavu dedzināšana absolūti nav pieņemama lieta. Daudzas tirgotavas atrodas dzīvojamās mājās. Tāpēc aizdedzinot tirgotavas „Robini Hudi” apdraud visu kaimiņu dzīvības. Slokas ielas mājas iedzīvotāji, kur vakar tika aizdedzināta viena no tirgotavām, šobrīd guļ pie sapakotiem čemodāniem ar vērtīgām mantām un dokumentiem.

Starp citu, jau iepriekš pazīstamais kiosks „Mihalič”, kas atradās tunelī pie Centrālās dzelzceļa stacijas, ar kuru dome nevarēja lauzt līgumu, dēļ tā, ka likums bija tirgotāja pusē, vairs nestrādā. Pārbaudes rezultāti liecina par to, ka šim tuneļa posmam nepieciešams steidzams remonts, tāpēc kiosks fiziski vairs nevar funkcionēt.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Rīgas domes mērs
Reklāma