Līva Zorgenfreija
ekonomika
Pievienots 2014 gada 4. janvārī | 0 komentāri
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības nozares saražotās produkcijas apjoms salīdzināmajās cenās, izņemot sezonālo ietekmi, novembrī pieauga par 2.1% (m/m). Apstrādes rūpniecības gada pieauguma temps bija pozitīvs (2.6% – otrs lielākais pieaugums 2013. gadā). Latvijas apstrādes rūpniecības izaugsme pēdējos mēnešos ir pretstatā ar 2013. gadā novēroto visai mēreno nozares attīstību. Lielākoties "Liepājas metalurga" ražošanas apturēšanas dēļ nozare 2013. gada pirmajos 11 mēnešos augusi tikai par 0.4% salīdzinājumā ar to pašu periodu 2012. gadā.
Pievienots 2013 gada 7. novembrī | 0 komentāri
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības nozares saražotās produkcijas apjoms salīdzināmajās cenās, izņemot sezonālo ietekmi, septembrī palielinājās par 0.4% (m/m). Pieaugumu visā rūpniecībā (+0.2%, salīdzinot ar augusta izlaidi) veicināja pieaugums elektroenerģijas un gāzes apgādē (0.9%), bet nedaudz samazināja produkcijas apjoma sarukums ieguves rūpniecībā (0.4%). Apstrādes rūpniecības gada pieauguma temps arī bija pozitīvs (1.9%). Pēc divu ceturkšņu negatīviem gada pieauguma tempiem, apstrādes rūpniecības izlaide 3. ceturksnī attiecībā pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu atkal augusi (g/g: 1.7%; c/c: 2.4%).  
Pievienots 2013 gada 22. oktobrī | 0 komentāri
2013. gada septembrī ražotāju cenas Latvijā palielinājās, pieaugot par 0.3% attiecībā pret augustu. Šāds kāpums reģistrēts gan vietējā tirgū, gan eksportā realizētajai produkcijai.
Pievienots 2013 gada 5. septembrī | 0 komentāri
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības nozares saražotās produkcijas apjoms salīdzināmajās cenās, izņemot sezonālo ietekmi, jūlijā palielinājās par 2.0%. Arī gada pieauguma temps bija pozitīvs (4.2%). Jūlija apstrādes rūpniecības dati sasaucas ikmēneša Eiropas Komisijas (EK) aptaujas datiem, kas norādīja uz rūpnieku noskaņojuma uzlabošanos gan Eiropā, gan nedaudz arī Latvijā. Kopējās rūpniecības pieaugumu (+1.8%) veicināja pieaugums ieguves rūpniecībā (+6.2%), bet samazināja elektroenerģijas un gāzes apgādes produkcijas apjoma kritums (-1.1%).
Pievienots 2013 gada 7. maijā | 0 komentāri
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas apjoms martā salīdzinājumā ar februāri (izņemot sezonālo ietekmi) samazinājās par 2.2%. Gada pieauguma temps kļuva negatīvs (mīnus 5.7%). Nozīmīgi negatīvi gada pieauguma tempi pēdējo reizi bija vērojami 2009. gada decembrī. Tikmēr kopējās rūpniecības saražotās produkcijas apjoms (iekļaujot enerģētiku un ieguves rūpniecību) ir palielinājies par 0.7%, ko noteica relatīvi aukstais marts (4.2 grādi zem normas), kas nodrošināja izlaides pieaugumu enerģētikā.
Par autoru
Latvijas Bankas ekonomiste
Reklāma