Linda Abu Meri
politika
Par iekšlietu darbinieku izdienas pensijām
Pievienots 2013 gada 20. februārī | 0 komentāri
Drukāt
Viena no visapjomīgākajām izdienas pensiju saņēmēju kategorijām ir iekšlietu iestāžu darbinieki. Diskusijas par izmaiņām vienā no viņu pamata sociālajām garantijām vienmēr rada satraukumu gan tajos, kuriem tūlīt pienāks laiks doties pensijā, gan tajos, kuri tikko sākuši dienēt.

Nevienam nav noslēpums, ka daudzi dienestā iestājas un dien cerībā pietiekami ātri atvaļināties un, saņemot pensiju, vēl spēka gados, strādāt citā darbā, lai gūtu ienākumus. Pēc būtības šāda vispārināta kārtība nav pareiza, jo daudzos gadījumos cilvēki spēka gados izmanto iespēju doties pensijā un tā dienesti novājinās, zaudējot profesionāļus, kuri būtu spējīgi pilnvērtīgi strādāt vēl daudzus gadus. Ja ļoti liek lietā fantāziju, teorētiski iespējams atvaļināties jau 40 gadu vecumā, nesaņemot pilnu pensijas apmēru, bet tāpat pensija tiek piešķirta. Tas gan iespējams, ja dienestā esošais pierāda, ka viņam ir veselības problēmas un nav iespējams dienēt, bet, diemžēl, arī veseliem cilvēkiem to izdodas izdarīt.

Izdienas pensija kā sociālā garantija ir absolūti nepieciešama dienestos, kur dienošie ikdienā strādā darbu, kas prasa īpašus apstākļus, tādi ir vairumā gan robežsardzē, gan ugunsdzēsējos, gan policijā. Skaidrs, ka, piemēram, ugunsdzēsējs, kurš ikdienu riskē ar dzīvību, metoties ugunī glābt citus, tikai retos gadījumos to spētu darīt arī pēc sešdesmit. Tāpat kā speciālo vienību policisti un daudzi citi. Šiem cilvēkiem jābūt pārliecinātiem par to, ka diskusija par viņu pensionēšanās vecumu beigsies ar to, ka viņi būs pārliecināti, ka saņems savu izdienas pensiju tad, kad vēl būs spējīgi to tērēt, nevis tādā vecumā un fiziskajā stāvoklī, ka visa pensija tiks ieguldīta medicīniskās manipulācijās.

Tāpat par izdienas pensijas saņemšanu kā plānots jābūt pārliecinātiem tiem, kuri, pirms vairākiem gadiem stājoties dienestā, ar to rēķinājās. Nebūtu godīgi, ja policists, kuram līdz izdienas pensijas saņemšanai atlikuši, piemēram, pieci gadi, pēc jaunās likumdošanas būtu spiests dienēt daudz ilgāk. Protams, nav īsti godīgi, ja arī, piemēram, grāmatvede policijā (ja kādai vēl saglabāti uzpleči) izdienas pensijā var doties vienlaikus ar speciālās vienības policistu.

Neapšaubu, ka izdienas pensijas likumdošana attiecībā uz iekšlietu iestādēs strādājošajiem jāmaina. Gan taupības nolūkos, gan tā iemesla dēļ, lai saglabātu dienestos profesionāļus ar pieredzi,kuri šobrīd spēka gados izmanto iespēju pensionēties. Tomēr izmaiņām ir jābūt rūpīgi izvērtētām, ņemot vērā visu dienestu specifiku, darba apstākļus, iepriekš noslēgtos līgumus, kā arī šobrīd dienestā esošo izdienas laiku.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Bijusī LR Iekšlietu ministre
Reklāma