Krista Kalnbērziņa
bankas, ekonomika
Pieprasījuma vājināšanās pasaulē mazina pārtikas cenas
Pievienots 2011 gada 8. novembrī | 0 komentāri
Drukāt
Oktobrī gada inflācija turpināja samazināties – līdz 4.4%. Mēneša cenu kāpumu 0.2% apmērā noteica sezonāli faktori, tomēr šī gada oktobrī cenas pieauga mazāk nekā pērn aizvien sarūkoša pasaules cenu spiediena dēļ. Gada vidējā inflācija oktobrī bija 4.1%.

Mēneša inflāciju noteica galvenokārt apavu un apģērbu sezonas atlaižu noslēgums un dārzeņu cenu kāpums. Kartupeļu cenu, tāpat kā atsevišķu citu pārtikas produktu cenu, kritumu noteica jaunās ražas, kas ir daudz labākas nekā pirms gada. Naftas cenas pasaulē oktobra mēnesī bija salīdzinoši stabilas, tādējādi arī vērojams tikai neliels (1.4%) degvielas cenu pieaugums. Samazinoties dabasgāzes tirdzniecības cenai, nedaudz, par 1.3%, mazinājušies siltumenerģijas tarifi.

Pasaulē iezīmējas straujāks pārtikas cenu kritums (sk. 1. attēlu), par to liecina ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas jaunākie dati. Oktobrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi pārtikas cenu indekss samazinājies par 4%, sasniedzot savu zemāko punktu pēdējo 11 mēnešu laikā, turklāt no augstākā punkta šī gada sākumā tas samazinājies jau par 9%. Cenu kritumu veido aizvien mazākas globālā pieprasījuma kāpuma izredzes, kā arī laba raža lielākajai daļai produktu. Visnozīmīgāk oktobrī mazinājušās eļļas, piena produktu un graudu cenas – tās bija attiecīgi par 20.2%, 11.5% un 10.4% mazākas nekā šī gada februārī, kad pārtikas cenu indekss sasniedza savu augstāko punktu. Gaidāms, ka minētais cenu kritums turpinās atspoguļoties arī pārtikas cenu samazinājumā Latvijā. Ņemot vērā to, ka pieprasījuma spiediens saglabājas neliels, to, kādā mērā šis cenu kritums atspoguļosies veikalu plauktos Latvijā, noteiks galvenokārt konkurences līmenis iekšējā tirgū.

1. attēls. Pārtikas cenas pasaulē, 2002-2004 =100

11_11_08_kalnberzina_inflacija_lv
Avots: ANO Pārtikas un lauksaimniecības aģentūra

Inflācijas līmenis strauji mazināsies nākamajā gadā, un to jūtami ietekmēs Eiropas un citu valstu ekonomikas attīstība. Gaidāms, ka, aizvien pieaugot bažām par izaugsmi Eiropā un citviet, pieprasījuma spiediens uz pasaules cenu kāpumu būs neliels. Tomēr būtisku kritumu, kas varētu izsaukt patēriņa cenu kritumu Latvijā, aizkavēs joprojām ierobežotais piedāvājums, īpaši naftas produktu piegādei, kas savukārt kāpina lauksaimniecības resursu novirzīšanu biodegvielas ražošanā.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latvijas Bankas monetārās politikas pārvaldes M ...
Vairāk
Reklāma