Jānis Bergs
uzņēmējdarbība
Par ģērbtuvēm un vāverēm
Pievienots 2016 gada 20. oktobrī | 0 komentāri
Drukāt
Viesuļvētra Metjū šajā nedēļā atkāpās, tā arī nenodarījusi nekādus vērā ņemamus postījumus, vienīgi Floridā tās dēļ pagarināja "early voting" balsošanas termiņus.

Agrā balsošana nozīmē, ka līdz noteiktam datumam balsotājs var nosūtīt savu vēlēšanu biļetenu pa pastu un vēlēšanu dienā nestāvēt garā rindā. Bet rindas ASV vēlēšanās vietām mēdz būt tādas, ka, lai nobalsotu, jāstāv bezmaz vai visa diena. Tāpēc balsošana pa pastu ir populārs risinājums.

Amerikāņiem tīk ērtības visās jomās. Tiek lēsts, ka šajās vēlēšanās apmēram 40% no visiem balsošanas biļeteniem tiks aizsūtīti pa pastu, līdz ar to var teikt, ka balsošana ASV jau notiek pilnā sparā, kas nav mazsvarīgi, ņemot vērā šī brīža situāciju vēlēšanu kampaņā. Interesanti, ka neviens šeit nerunā par e-vēlēšanām un viss balsošanas un balsu skaitīšanas pasākums ir viens kārtīgs, oldskūlīgs process.

Ņemot vērā dažādās hakeru aktivitātes un izzagto un publicēto e-pastu vēstuļu skaitu, liekas, ka labi vien ir, ka balsošana notiek šādi, jo decentralizētu sistēmu sabojāt ir daudz grūtāk. Tas atsauc atmiņā karstās debates Latvijā pirms gadiem 5, kad IT sabiedrība aktīvi strīdējās, vai kopēt igauņu e-vēlēšanas, vai palikt pie vecās papīrīšu sistēmas. Toreiz viedais profesors Borzovs visus nolika pie vietas, sakot, ka nav ko izaicināt likteni. Un varbūt, ka taisnība arī viņam bija.

Šajā nedēļā parādījās dažādi angļu valodas vārdi un izteicieni, kas tika daudz skandināti. Populārs teiciens bija "locker room talk" jeb ģērbtuvju runas. Šo izteicienu tagad var droši lietot, ja kāds ir ierakstījis un bāž degunā tavus privātās dzīves situācijās teiktos tekstus. Ja nav iespējas noliegt un izmeloties, tad jāstāsta, ka tā bija ģērbtuvju runa un tas it kā padara pateikto par neteiktu vai vismaz mazāk nozīmīgu. Ir tiešām aizkustinoši vērot, ka Trampu aizstāvošās runājošās galvas TV kastēs visas vienā balsī saka, ka jākoncentrējas taču ir uz svarīgāko un nav ko tur kavēties pie šīm "ģērbtuvju runām".

Tiem, kuri neseko ASV vēlēšanu seriālam, atgādināšu, ka tika izvilkts kāds 2005. gada ieraksts, kurā Tramps stāsta, kā viņš mēģinājis iegūt kādu precētu sievieti (un sūdzas, ka neesot izdevies) un ka viņam ļoti patīkot ķerties pie skaistu sieviešu vāverēm. Tā kā viņš esot ļoti slavens, tad tas viņam viegli izdodoties un viņš varot darīt gandrīz jebko. Apmēram šāds bija tās ierakstītās ģērbtuvju runas saturs, kurš sacēla nebijušu traci visā vēlēšanu cirkā.

Šai sakarā atceros, šķiet, 2005. gadu. Lattelecom bija tikko iegādājies Microlink, uzņēmumu, kuru tajā laikā vadīju. Pusgads pēc Microlink pārdošanas man palicis atmiņā ar nemitīgām "integrācijas" sapulcēm. Atgādināšu, ka tajā laikā Lattelecom vadīja Nils Melngailis un vadības komandā bija visai ievērojams Amerikas latviešu īpatsvars, jeb pavisam konkrēti – Nila komanda no PWC laikiem. Tā nu es ieeju šādas sapulces telpā un pavisam nevainīgi paziņoju: "Es apsēdīšos starp meitenēm". Uz ko turpat uz vietas no vienas dāmas saņemu ledainu aizrādījumu, ka Amerikā mani par šādu izteikšanos mierīgi varētu iesūdzēt tiesā un lai es turpmāk domājot, ko sakot. Toreiz biju pilnīgi šokēts, jo prātā nebija nācis kaut kādi pazemot vai noniecināt klāt esošās sieviešu dzimuma personas, bet tā arī bija laba mācība, ka ar svešas kultūras pārstāvjiem vajag uzmanīties un muti labāk virināt mazāk.

Protams, tagad es arī saprotu, ka konkrētā replika bija vēlme parādīt, kurš tajā telpā ir saimnieks. Pirms pusotra gada, kad tikko ierados ASV, apciemoju vienu no SAF Tehnika lielākajiem distribūtoriem. Kā jau parasts – vakarā restorāns, patīkamas sarunas ar kantora prezidentu un pārdošanas vadītāju. Pārdošanas vadītājs aizrautīgi klāsta, kā desmit gadu laikā plāno trīskāršot apgrozījumu un kādi viņam lieli nākotnes plāni.

Prezidents apmierināts sūc vīnu un māj ar galvu. Tieši pēc nedēļas pienāk ziņa, ka pārdošanas vadītājs ir atlaists. Izrādās, kāda šī uzņēmuma darbiniece ir cēlusi prasību pret tiešām solīdā izskata kungu par seksuālu uzmākšanos. Un ASV tas ir "big deal" - vīrs izlidoja no darba kā šampanieša korķis, un industrijā neko labu vairs neatrada.

Dabūja darbu kādā Austrālijas uzņēmumā, pavisam citā industrijā, par pārdevēju. Un tajā uzņēmumā pēc tam sešus mēnešus darbiniekus esot sūtījuši speciālos "neuzmākšanās" kursos, to man pastāstīja draudzīgie insaideri. Viņi bija nikni par kursiem, un nabaga patriektajam pārdevēju virsvadonim vai viņa uzmākšanās upurim līdzi nejuta. Liekas, ka Latvijā šādu kursu vēl nav, tā ka, ja tēma aktualizēsies, tad šī ir laba ideja mūsu izsalkušajai konsultantu kopienai, par ideju nekādu samaksu neprasu.

Otrs noderīgais angļu valodas vārdiņš, ko iemācījos šajā nedēļā, ir "Unendorse". ASV priekšvēlēšanu laikā kandidāti vāc "endorsmentus". Tas ir slavenu cilvēku publiski izziņots atbalsts konkrētam kandidātam. Savukārt, ja viņi ir atbalstījuši, bet pēcāk pārdomājuši un grib darīt zināmu, ka vairs neatbalsta, tad tiek lietots vārds "unendorse". Tā nabaga Tramps šonedēļ ir saņēmis veselu kaudzi "unedorsments" no paša partijas biedriem. Jo novembrī ir ne tikai prezidenta vēlēšanas, bet tiek vēlēti arī daļa no Kongresa un Senāta, un Republikāņi tagad ir pārbijušies, ka Trampa vāveru un ģērbtuvju sarunu dēļ var pazaudēt savu vairākumu abās parlamenta palātās.

Vēlēšanu aptaujas rāda, ka, ja ASV vēlētu tikai vīrieši, tad Tramps tiktu ievēlēts bez mazākās šaubu ēnas. Bet 51% ASV vēlētāju ir sievietes, un šis fakts Trampa izredzes samazina kādu strēķi zem 10%. Tā nu veči – par mūsu nākotni lems sievietes, un izskatās, ka arī Brīvo pasauli vadīs viena no viņām.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latviešu uzņēmējs, vairāku pazīstamu kompān ...
Vairāk
Reklāma