Jānis Bergs
uzņēmējdarbība
Pokemoni uzbrūk
Pievienots 2016 gada 19. jūlijā | 0 komentāri
Drukāt
"SAF Tehnika" Amerikas birojs atrodas Denveras piepilsētā Aurorā, kur daudzas noliktavas un plati ceļi, pa kuriem lielās fūres var ērti atvest un aizvest preci. Tā kā Denvera pēdējos gados ļoti strauji attīstās, tad tuvumā visai eklektiski sadzīvo mazas noplukušas mājiņas ar metāla restēm uz logiem, moderni iepirkšanās centri un jaunbūvēti dzīvojamie rajoni. Aurorā ir gan Denveras cietums, gan arī milzīgs Kolorado universitātes medicīnas centrs.

Pagājušajā vasarā biju ieviesis tradīciju pēc pusdienām ieiet kādā no kaimiņu birojiem, vienkārši, lai iepazītos. Tā atklāju, ka kaimiņos pa labi mitinās "Ageless Aesthetics", kas tirgojas ar kādu īpaši smalku kosmētiku no Anglijas. Bizness laikam pārāk labi negāja, jo tagad jau biroju remontē un kaimiņa smalkais "Mercedes" džips kādu laiku vairs nav manīts. Vēl mūsu kompleksā mitinās insektu iznīdētāji, kopieru un printeru tirgotāji, ceļu remonta mašīnu pārdevēji un dažādi citi neliela un vidēja izmēra uzņēmumi, kurus visus vieno nepieciešamība pēc noliktavas un vēlme nemaksāt pārāk augstu īres maksu.

"He is there, he is there, I got him, little bastard!" aiz sienas skan uzbudinātas balsis. Sienas amerikāņu birojos ir plānas, tādēļ atliek vienīgi klausīties vai uzgriezt skaļāk mūziku. Denveru ir pārņēmis pokemonu ķeršanas drudzis. Cilvēki staigā pa ielām un parkiem, un iebāzuši degunus savos mobilajos telefonos, spēlē jauno Pokemon Go spēli. Mērķis ir atrast un noķert pokemonus, šim mērķim jāizmanto dažādi virtuālie rīki, kurus var vai nu nopirkt vai nopelnīt spēlējot. Spēlētāji var apvienoties komandās un izdomāt kopīgas stratēģijas, lai noķertu vairāk pokemonu. Denveras vietējā televīzija ziņo, ka šīs svētdienas pēcpusdienā interesenti var pulcēties pilsētas parkā, lai kopīgi ķertu mošķus.

Jauns puisis televīzijas ziņu pārraidē tiek stādīts priekšā kā Denveras kopīgās spēlēšanas organizators. Viņš entuziastiski paziņo: "Beidzot ir kaut kas, kas mūs visus vieno! Nāc uz parku, iepazīsies ar jauniem draugiem un labi pavadīsi laiku!" Pakļaujoties visai šai ažiotāžai, pagājušajā nedēļā novilku spēlīti, kura man iedeva dažas bezmaksas pokemonu ķeršanas bumbas. Tūlīt arī telefona ekrānā ieraudzīju, ka patiesībā turpat manā birojā zem novusa galda sēž žurkveidīgs pokemons, kuru veiksmīgi noķēru. Pārsteigtie kolēģi droši vien kārtējo reizi pārliecinājās, ka esmu nedaudz jucis, jo, turot telefonu acu priekšā, līdu zem novusa galda un drudžaini spaidīju telefonu.

Šodien gan secinu, ka, lai turpinātu spēli, man jāiepērk ieroči, kas maksā pavisam reālus dolārus. Vēl var iet uz īpašajām ieroču iegūšanas vietām, bet samaksājot jebkurš pie sevis šādu vietu var ieviest. Piemēram, stūra picu bodīte vai bārs. Tā nu jauns masu produkts ir gaisā – kas liek staigāt pa fizisko pasauli, bet redzēt tajā lietas, kuras sistēma liek tev redzēt. Un uzvesties saskaņā ar šīs virtuālās realitātes likumiem. Īstenībā labs turpinājums manam iepriekšējam blogam par robotiem.

Jo arī pokemoni un virtuālā realitāte ir šīs jaunās robotu pasaules kārtējā izpausme. Loģiski, ka nākošais solis ir brilles, lai nebūtu jāblenž telefonā, kas, piekritīsiet, tomēr ir tizli un bīstami, un tad jau neliela mikroshēma galvā, lai nebūtu jāsatraucas par akumulatoriem un lādēšanu, jo cilvēka rumpis taču spēj saražot ļoti daudz enerģijas no organiskiem produktiem.

Par jauno apsēstību runā visi Amerikas televīzijas kanāli un raksta praktiski visi rakstošie mediji. Amerikā šobrīd ažiotāža ap pokemonu ir salīdzināma ar uztraukumu par apvērsumu Turcijā vai Nicas slepkavnieku.

Arī Rīgas Pašvaldības policija ir publicējusi instrukcijas, kā droši spēlēt pokemonu spēli, jo, blenžot telefonā un klausot telefona dotajām komandām, ir viegli nokrist no klints, paskriet zem mašīnas vai iemaldīties ļaunprāšu sagatavotās lamatās. Galu galā sistēmu droši vien iespējams arī uzlauzt un sākt sūtīt lietotāju miljoniem dažādas interesantas instrukcijas. Tas viss kaut kādā mērā arī atgādina pasakas par burvju stabulīti vai sirēnu dziesmām. Tagad tik sāksies lielā sacenšanās starp šādu rīku izgatavotājiem un virtuālā realitāte aizies meinstrīmā.

Nezinu, vai konkrētā pokemonu ažiotāža ir uz pāris nedēļām vai gadiem. Šī laikam ir pirmā tik masveidīgā izpausme jaunajam laikmetam, kad datori, roboti un tehnoloģijas saplūst ar fizisko realitāti. Katrā ziņā "Nintendo" kompānijas biržas vērtība nedēļas laikā pieauga par 11 miljardiem dolāru. Tātad nauda šajā visā ir un turklāt liela, tātad turpinājumi sekos.

P.S. Tālajā 2007. gadā, kad vēl strādāju FMS-ā, viens no mūsu Horizon klientiem bija Latvijas Robežsardze. Bija notikusi liela bēda – nobrucis serveris ar visiem grāmatvedības datiem. Tā laika robežsargu vadītājs ģenerālis Gunārs Dāboliņš teica apmēram tā: "Jūs, datoristi, variet man te stāstīt visādus pekstiņus, tāpat zinu, kad sāksies īstie sūdi, nekādi jūsu tīkli vairs nedarbosies un karu vinnēs tie, kuri mācēs labāk signalizēt ar sarkanajiem un zaļajiem karodziņiem." Sekojot šim ieteikumam, ņemšu mugursomu un došos svētdien kalnos, kur nav ne interneta, ne arī pokemonu.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latviešu uzņēmējs, vairāku pazīstamu kompān ...
Vairāk
Reklāma