Imants Liepiņš
pētnieciskais žurnālists
«Turības» profesors Dimants — mediju eksperts vai nekompetents muļķis?
Pievienots 2010 gada 18. augustā | 0 komentāri
Drukāt
Tieši šāds jautājums šodien rodas, izlasot «ierosinājumus», kurus «Turības» profesors Ainārs Dimants ir izklāstījis šodien kādas diskusijas laikā.

Viņa «ideja» ir šāda: 

«Lai veicinātu caurskatāmību mediju jomā, arī medijiem līdz fizisku personu līmenim ar likumu būtu jāpieprasa atklāt to īpašniekus, šādu viedokli šodien diskusijā par raidorganizāciju vēlēšanu atspoguļošanas principiem pauda Biznesa augstskolas "Turība" Komunikācijas zinātņu katedras vadītājs Ainārs Dimants.

Viņš teica: ja mediji patlaban var neatklāt šādā līmenī savus īpašniekus, tad kā tie var pieprasīt caurskatāmību citās jomās. "Tas ir principiāls jautājums," uzsvēra Dimants, norādot, ka pašiem mediju speciālistiem šādas izmaiņas likumā būtu jārosina.»

Šķiet, ka Dimantam tumsonības un antikompetences ziņā būs izdevies pārspēt Pujāta neseno runu Aglonas svētkos. Šeit vietā būtu no krievu anekdotēm iesakņojies teiciens — «priekš īpaši stulbiem atkārtoju»:

VISIEM MEDIJIEM LATVIJĀ IR ŠOBRĪD IR ZINĀMI UN VIENMĒR IR BIJUŠI ZINĀMI TO ĪPAŠNIEKI UN AKCIONĀRI, LĪDZ PAT FIZISKU PERSONU LĪMENIM (JA TĀDS IR)!

Kas tad ļauj tik pārliecinoši apgalvot, ka jau 150 gadus Latvijā ir spēkā tieši tādas likuma normas, par kuru ieviešanu Dimants tik cītīgi aģitē?

Ikvienam medijam, lai tas vispār varētu darboties, ir izdevējs — fiziska vai juridiska persona. Citiem vārdiem, jebkuram medijam ir īpašnieki un akcionāri, vai arī izdevējs ir sabiedriska organizācija (tā mēdz būt ar mazajiem nozaru medijiem). Un jebkurš izdevējs vai akcionārs parādās Uzņēmumu Reģistrā!!! Bet, iespējams, Dimants nav dzirdējis par Lursoft vai Firmas.lv datubāžu esamību.

Priekš tiem, kas ļoti cīnās par mediju īpašnieku publiskošanu, varu uzrādīt, ka sekojošie mediji pieder šādiem īpašniekiem:

Latvijas Avīze — A/S Ventbunkers (pastarpināti) 100%

Mediju Nams — A. Puče, U. Dreiblats, L. Seimuškāne

Diena — Roulendi un tagad arī Koziols (pastarpināti)

LNT un TV5 — Ēķis un komanda

TV3 Latvija un VIASAT — zviedru MTG

LTV un Latvijas Radio — valsts

Latvijas Vēstnesis — valsts

Ventas Balss — M. Soifers

Tā varētu turpināt vēl ilgi. Atceros — vēl deviņdesmitajos gados Čeveram sanāca jūtama izgāšanās, kad viņš sasauca preses konferenci, kurā patētiski solīja cīnīties par kāda muļķīga normatīvā akta atcelšanu, bet piedzīvoja pazemojumu, kad izrādījās — šis normatīvais akts mierīgi un bez kāda trokšņa bija atcelts jau pirms vairāk nekā mēneša. Tad ko lai dara ar šo dīvainīti Aināru Dimantu, kas pilnā nopietnībā aicina cīnīties par tādu likuma normu ieviešanu, kas ir bijušas spēkā vēl pirms viņa dzimšanas un vispār pirms Latvijas valsts dibināšanas? Iedot viņam Lursoft paroli, lai apskatās pats, kuras personas ir mediju izdevēji un īpašnieki?

P.S. Ceru, ka Ainārs Dimants savu katedru nepazaudēs tāda nesakarīga izlēciena dēļ. Lai arī no speciālista dzirdēt tādu nekompetenci savā tiešajā darbības lauciņā gadās reti, citos gadījumos «Turības» mācībspēki pārsvarā ir pazīstami ar saprātīgu pieeju, ko apliecina arī augstskolas popularitāte, kura nemazinās gadu no gada.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ekonomikas žurnālists, arīdzan bieži ziņo no ...
Vairāk
Reklāma