Imants Liepiņš
pētnieciskais žurnālists
Kāpēc RSF par ukraiņu žurnālista Menderija noslepkavošanu traci… necēla?
Pievienots 2010 gada 9. maijā | 0 komentāri
Drukāt
Tāds jautājums te vienam otram radās, lasot dažādas versijas par to, ka ukraiņu izcelsmes žurnālists Andrijs Menderijs, kurš tika minēts kā šokējošā Kačiņska lidmašīnas avārijas vietas videosižeta autors, ticis nogalināts. Starptautiskā žurnālistu sabiedrība ārkārtīgi nikni un saasināti uztver jebkuras ziņas par to, ka žurnālisti tiek iebiedēti, piekauti, sadurti, ieslodzīti, nogalināti… Atgādināsim, ka izplatījās informācija, ka Menderijs tika noslepkavots divos piegājienos — pirmais mēģinājums esot bijis neveiksmīgs, taču slepkavu rokas bijušas pietiekami garas, lai līdz drosmīgajam ukrainim aizsniegtos vēlreiz. Šokējošais stāsts izraisīja neskaitāmas refleksijas, kuru kvintesence pieejama, piemēram, šeit.

Tad kāpēc preses korpuss visā pasaulē neceļ mežonīgu troksni par šādu augstākajā mērā kliedzošu notikumu? Laikam jau tāpēc, ka tāds Andrijs Menderijs nemaz… neeksistē. Un šķiet, ka nekad arī nav bijis.

Paejot vairākām nedēļām kopš Polijas prezidenta lidmašīnas katastrofas un sekojošā videosižeta izplatīšanās (kurā it kā esot dzirdami šāvieni, nevis, teiksim, gruzdošo atlūzu sprakšķēšana), Google ir pamazām noindeksējis visas lapu lapas, kurās aprakstīti vai kaut tikai pieminēti skumjie notikumi. Tad nu palūkosim, cik reizes izlec Menderija vārds, ņemot vērā, ka tā rakstība krieviski un ukrainiski atšķiras:

Андрій Мендерій — 23 results (ukrainiski)

Андрий Мендерий — 3 results (krieviski)

Andrey Menderey — 82 results (angliski)

Andrej Menderej — 16 results (poliski)

Andrei Menderei — 12 results (citās valodās)

Your search — Andriy Menderiy — did not match any documents.

Vārdu sakot, nav iespējams atrast nekādas Menderija pēdas. Nav atrodamas ne ar viņa vārdu parakstītas publikācijas presē vai internetā, sižeti TV, viņš nekad nekur nav uzstājies utt. Šī «žurnālista» profesionālās darbības pēdas nav atrodamas ne Ukrainā, ne Krievijā.

Skatoties hronoloģiski pēc lapu vecuma, Latvijas interneta resursos «Andrijs Menderijs» nonāca no poļu blogiem. Poļi savukārt šos «notikumus» paņēmuši no čečenu kaujinieku ziņu aģentūras kavkazcenter.com publikācijas. Tālāk neizdevās noskaidrot, kas varētu būt šīs te «preses pīles» (vai, kā angliski saka, «sarkanās siļķes») pirmavots — vēlāk jau kavkazcenter.com sāk pārpublicēt šo pseidoziņu «nākamo vilni», kurš savukārt barojas no… Latvijas konspirāciju teorētiķu publikācijām. Toties ir labi saprotams, kāpēc tieši šim resursam bija profesionāla interese palaist gaisā šādu «Mendereju», atvainojiet, «pīli» — Maskava bija sākusi izplatīt tenkas, ka lidmašīnu esot notriekuši… čečenu teroristi. 

Arī rsf.org, kur šogad jau ir publicēti šogad kopumā vairāki simti šausmu stāstu no mediju apspiešanas un apdraudēšanas lietām visā pasaulē, nekādas ziņas par Menderiju vai viņa iespējamo noslepkavošanu otrajā piegājienā nav nonākušas.

Ja tiešām izrādīsies, ka stāsts par Menderiju ir izdomājums, tad īstenībā tā ir ļoti laba ziņa. Ja tiešām tāds Menderijs būtu eksistējis un būtu ticis noslepkavots savas profesionālās darbības dēļ — lūk, tas būtu īsts ļaunums! Turpretim Menderija nonākšana mūsdienu folklorā ir pamācoša — tā lieku reizi atgādina, ka ne vienmēr mediji spēj izfiltrēt, kuras ziņas ir īstas ziņas un kas drīzāk nāk no «Dadža» vai tā amerikāņu līdzinieka — «Sīpola».


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ekonomikas žurnālists, arīdzan bieži ziņo no ...
Vairāk
Reklāma