Harijs Švarcs
finanses, ekonomika
Brīvība izvēlēties savu pensijas vecumu
Pievienots 2009 gada 9. novembrī | 0 komentāri
Drukāt
Vairākās pasaules valstīs jau izskanējis viedoklis, ka cilvēkiem būtu jāatļauj pašiem brīvi izvēlēties savu pensijas vecumu. Galvenais ieguvums – drošība par reāli uzkrāto pensijas kapitālu kontā, ko jebkurā brīdī var pārvērst naudā, nevis virtuāls ieraksts par uzkrāto pensiju 1.līmenī.  Argumenti ir vairāki...

Šo ideju nesen arī paudu “Lietišķajā dienas” 26.oktobra numurā, bet vēlos šo tēmu paturpināt arī savā blogā. Domāju, ka tuvākajos gados esošās pensijas sistēmas maiņa Latvijā ir neizbēgama, tāpēc kvalitatīva diskusija ir ļoti nepieciešama. 

Šībrīža krīze Latvijā skaidri atklāj būtisku trūkumu mūsu pensiju sistēmā - samazinoties ekonomiskajai aktivitātei, krītas sociālā budžeta ieņēmumi, kamēr izdevumi (bezdarbnieku pabalsti, pensijas) pieaug. Rezultātā strauji palielinās līdzekļu iztrūkums un kārtējo reizi nākas pārskatīt gan pensijas, gan pabalstus, gan arī visu sistēmu kopumā. Cilvēki, kuri godīgi maksājuši nodokļus iepriekšējo gadu laikā, jūtas apkrāpti, saņemot mazākus pabalstus un pensijas, kā valsts to savā laikā bija solījusi.

Šobrīd visā pasaulē vērojama globāla tendence – pakāpeniski palielinās cilvēku vidējais mūža ilgums un sabiedrība „noveco”. Solidaritātes princips, ka šobrīd strādājošais maksā pensiju pašreizējam pensionāram, īsti nestrādā, jo ievērojami samazinās strādājošo skaits. Populārākais risinājums – palielināt pensionēšanās vecumu. Rezultātā cilvēki nezina, vai tad, kad viņi ies pensijā, pensionēšanās vecums būs 62, 65 vai jau 75 gadi. Daudzi netic, vai vispār ko saņems no valsts. Līdz ar to zūd arī ticība pensiju sistēmai.

Pensionēšanās vecuma palielināšana, tāpat kā pabalstu samazināšana, ir tikai īslaicīgs risinājums. No padomju laikiem pensijas vecums Latvijā palielināts pakāpeniski no 55 līdz 62 gadiem. Ir dzirdēti plāni šo vecumu paaugstināt līdz 65 gadiem. Rietumeiropā jau runā par 70 gadiem. 

Taču vēl viens no risinājumiem, par ko pēdējā laikā diskutē Lielbritānijā, Dānijā, Nīderlandē un Ungārijā, būtu atcelt pensionēšanās vecumu. Tas nozīmētu, ka ikviens varētu brīvi izvēlēties, kad doties pensijā. Pensijas apmērs tiktu noteikts, izejot no personas reāli uzkrātā kapitāla. Cilvēki, kuri vēlētos lielāku ikmēneša pensiju, nekā to, kas izrietētu no viņu uzkrātā kapitāla, varētu izvēlēties turpināt darba gaitas. Savukārt tie, kuri būtu uzkrājuši pietiekamu pensijas kapitālu, varētu pensionēties arī krietni pirms pašlaik noteiktā pensijas vecuma. Pastāvētu arī trešā iespēja – pensionēties uz laiku un atgriezties darba tirgū pēc nepieciešamības.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Swedbank Ieguldījumu Sabiedrības valdes priekšs ...
Vairāk
Reklāma