Harijs Švarcs
finanses, ekonomika
Kur palikuši sociālā budžeta 950 miljoni?
Pievienots 2009 gada 28. oktobrī | 0 komentāri
Drukāt
Tā samērā klusi un nemanāmi vairumam sabiedrības ir paslīdējis garām fakts, ka Labklājības Ministrijas uzkrātie 950 miljoni latu tika iztērēti pamatbudžeta deficīta finansēšanai. Uzkrājums, kam bija jākalpo nākotnes pensionāriem, pašlaik nav atgūstams un tā vietā palicis tikai tukšs, ar reālu naudu nesegts „virtuāls” ieraksts.

Uz minētā fona šodien varam tikai apcerēt, cik daudz mazāk sāpīga būtu pašreizējā sociālo izdevumu griešana, ja šī nauda mums tagad būtu pieejama.

Kāpēc šāda situācija radās?

Sociālā budžeta uzkrājums tika turēts Valsts Kasē, kas to, savukārt, izmantoja, lai finansētu pamatbudžeta deficītu. „Valstij” tas bija ērti, jo nevajadzēja līdzekļus aizņemties vietējā vai ārvalstu tirgū, kamēr par līdzekļu atgūšanu neviens tā īsti nedomāja (jo budžets auga 20-30% gadā). Problēmas sākās, kad kritās budžeta ieņēmumi un kļuva skaidrs, ka neaizņemoties, uzkrājumu atdot nav iespējams. Šeit varam runāt par zināmu fiskālās disciplīnas trūkumu, kas pieļāva minēto darbību realizēšanu.

Ko darīt?

Jāmācās no kļūdām un jābeidz „virtuāli” uzkrāt. Ja Labklājības Ministrija vēlas izveidot reālu uzkrājumu nākamajiem gadiem, tad šie līdzekļi būtu jāizdala no kopējās budžeta kases. Ir jānosaka, ka šos līdzekļus nedrīkst izmantot pamatbudžeta deficīta finansēšanai un tie ir uzkrājami, šķirti no kopējiem budžeta līdzekļiem. Līdzīgs princips, piemēram, sekmīgi darbojas gadījumā ar Latvijas valsts ārvalstu valūtu un zelta rezervēm, ko, šķirti no valsts budžeta līdzekļiem, pārvalda Latvijas Banka. Tā tiek nodrošināta uzkrājuma vērtības saglabāšana un likviditāte, lai vajadzības gadījumā līdzekļi būtu pieejami pēc pirmā pieprasījuma.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Swedbank Ieguldījumu Sabiedrības valdes priekšs ...
Vairāk
Reklāma