Harijs Švarcs
finanses, ekonomika
Euribor kāps nākamgad
Pievienots 2009 gada 8. oktobrī | 0 komentāri
Drukāt
Pašlaik finanšu tirgus dalībnieki sagaida, ka 3 mēnešu Euribor likmes līdz 2010. gada beigām kāps par 1% punktu līdz 1.80%. 2011. gadā tiek sagaidīts, ka likmes sasniegs jau 2.73%, kamēr 2012. gadā – 3.15%.

Vai šīm prognozēm var ticēt?

Realitāte noteikti izrādīsies citādāka. Finanšu tirgus dalībnieku spēja prognozēt nākotni vēsturiski ir izrādījusies samērā slikta. Tam ir gan subjektīvi iemesli (piemēram, finanšu tirgus dalībnieku nespēja atrauties no tagadnes problēmām), gan arī objektīvi iemesli (kurš gan, piemēram, var paredzēt Eiropas Centrālās Bankas (ECB) priekšnieka Trišē noskaņojumu un politiskos notikumus Eiropā un pasaulē 6 vai 12 mēnešus uz priekšu).

ssvars1

Euribor likmes lielā mērā ietekmē ECB realizētā monetārā politika. ECB palielinot likmes, kāpj arī starpbanku Euribor likmes. Tuvākajā laikā nav sagaidāms, ka ECB sāks likmes celt, jo pazīmes par ekonomiskās situācijas uzlabošanos Eiropā un pasaulē joprojām ir ļoti vājas. Taču ekonomiskajai attīstībai nostiprinoties, ECB sāks aktīvāk domāt, kā “izņemt” lieko likviditāti no tirgus, gan samazinot naudas aizdošanas apjomus bankām, gan arī pakāpeniski ceļot likmes.

Atšķirībā no ASV Federālo rezervju sistēmas, ECB ir ļoti precīzs darbības mērķis – cenu stabilitāte jeb inflācija. Jau pašlaik investorus visā pasaulē dara bažīgus rekordlielā naudas “drukāšana” un lielie budžeta deficīti, kas var novest pie inflācijas pieauguma nākotnē. Parādoties pirmajiem inflācijas draudiem, nav jāšaubās, ka ECB proaktīvi rīkosies, lai celtu procentu likmes un tādējādi slāpētu izaugsmi un inflāciju. Pat, ja nepiekrītam finanšu tirgus dalībnieku viedoklim par precīziem Euribor likmju kāpuma apjomiem nākamgad, varam samērā droši piekrist virzienam – likmes agrāk vai vēlāk kāps un pašreizējais ultra-zemo procentu likmju periods Eiropā beigsies.

Ko tas nozīmē mums?

Tiem, kuriem ikmēneša kredīta maksājumi ir piesaistīti 3 mēnešu Euribor likmei, jārēķinās, ka nākotnē maksājumi kāps. Kāpums nebūs ļoti straujš, tomēr būs finansiāli “jūtams”. Lai izrēķinātu, kādu ietekmi precīzi tas atstās, es ieteiktu „paspēlēties” ar hipotekāro kredītu kalkulatoru, kas pieejams daudzu banku mājas lapās. Pamēģiniet pacelt savu pašreizējo kopējo likmi par 0.5, 1 un 2% punktiem, lai saprastu, kā likmju kāpums ietekmēs tieši Jūs. Ja izmaiņas Jūs būtiski neietekmēs, varat par Euribor izmaiņām nesatraukties. Ja izmaiņas tomēr ir vērā ņemamas, ieteiktu apdomāt papildus uzkrājumu veidošanu.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Swedbank Ieguldījumu Sabiedrības valdes priekšs ...
Vairāk
Reklāma