Harijs Švarcs
finanses, ekonomika
Kā sekmēt ēku siltināšanu?
Pievienots 2011 gada 31. janvārī | 2 komentāri
Drukāt
31. janvāra laikrakstā Dienas Bizness lasāmi divi interesanti raksti – viens par īpašumu kadastrālo vērtību aprēķināšanas metodiku (Sola taisnīgāku nodokli) un otrs par ēku siltināšanu un energoefektivitāti (Piedāvā kā rehabilitēt Rīgas dzīvojamo fondu). 

Izlasot šos rakstus, radās doma, ka tajās risinātās problēmas varētu ļoti sekmīgi apvienot. Ja mēs vēlamies sekmēt daudzdzīvokļu ēku siltināšanas pasākumus un ēku energoefektivitātes uzlabošanu, likumdošanā varētu paredzēt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides siltinātām ēkām, atbilstoši to energoefektivitātes klasei. Šādā veidā rastos „dabīga” motivācija iedzīvotājiem ēkas siltināt, ietaupījumi kļūtu vēl skaidrāki un labāk uztverami. Valstij kopumā tas ilgā laika periodā uzlabotu enerģijas importa bilanci, kamēr īsākā laika periodā ļautu radīt tūkstošiem jaunu darba vietu būvniecībā un saistītajās nozarēs. Ņemot vērā ievērojamo ES līdzfinansējumu, kas pašlaik ir pieejams, šī varētu būt unikāla izdevība šo iespēju izmantot un parādīt, ka nodokļu politika nav tikai naudas iekasēšanas veids, bet ir arī veids, kā veidot valsts ekonomikas politiku, stimulējot valstij vēlamas aktivitātes.


Komentāri:
Ieva, 31/01/2011 22:52
Domāju, ka raksts par māju siltināšanu ir mārketinga kampaņa, jo no minētajiem SIA nezinu nevienu viņu realizētu projektu pēdējā gada, divu laikā. Neviena reāla piemēra. Siltināšana ir laba lieta un ieteicama, bet kāpēc gan Rīgā tā tiek bremzēta. Uz ko gaidam?
Andrejs, 03/02/2011 15:14
Jā, ir mārketinga raksts. Nevajag baidīties no ēku siltināšanas. Un Swedbank izsniedz kredītus ēku siltināšanai, nevis ir celtniecības kompānija. Turklāt, projektu līdzfinansē ES, līdz ar to ieguvums no ēku siltināšanas naudas izteiksmē ir vēl lielāks - siltināt mājas ir izdevīgi.
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Swedbank Ieguldījumu Sabiedrības valdes priekšs ...
Vairāk
Reklāma