Edvīns Šņore
kultūra
Pievienots 2014 gada 9. maijā | 0 komentāri
9. maijā Rīgā notiek gadskārtējā PSRS okupācijas armijas godināšana pie pieminekļa ar nosaukumu «Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem». Jā, tāds piemineklis neatkarīgās Latvijas galvaspilsētā ir. Svinētāji gandrīz 100% ir t.s. krievvalodīgie. Ja pirms atzīmējamā datuma - 1945.g. 9. maija viņu īpatsvars Latvijā bija ap 10%, tad okupācijas beigās krievvalodīgie sastādīja jau pusi no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tādēļ šo ļaužu līksme ir saprotama.  9. maijs daudziem no vieņiem deva iespēju īstenot sapni - pārvākties no Krievijas uz rietumiem. Ne viens vien čekas darbinieks, kurš strādāja ziemeļos, tostarp apsargājot Gulaga nometnes, izvēlējās mūža novakari pavadīt pie Baltijas jūras. Kopumā Latvijā palika vairāk nekā 20 000 PSRS armijas virsnieki ar ģimenēm. Tādēļ nav jābrīnās, ka 9. maija svinētāju pulks Rīgā ir liels. Tie ir cilvēki, kuriem ir par ko pateikties PSRS okupācijai. Bez tās viņi šeit vispār nebūtu.
Pievienots 2014 gada 20. martā | 0 komentāri
Nesenais Krievijas iebrukums Ukrainā daudziem nāca kā zibens spēriens. Pasaulē tas izraisīja apjukumu, bet Latvijā - līdz tam nepieredzētas iekšpolitiskas pārvērtības. Burtiski pāris dienu laikā gandrīz visi latviešu politiķi ieņēma tādu nostāju pret Krieviju un Saskaņas centru, kāda līdz tam bija raksturīga tikai tiem, ko mēdza dēvēt par nacionālradikāļiem. Arī politiķi, kas savulaik apdāvināja Putinu ar sporta inventāru un teicās nesaprotam, kāpēc lielvalstu līderi nebrauc uz Sočiem, pēkšņi visu saprata un atzina, ka Kremļa politika attiecībā pret kaimiņvalstīm ir imperiālistiska, naidīga un agresīva.
Pievienots 2014 gada 12. martā | 1 komentārs
1939.gada 1. septembrī Latvijas prese pārpublicēja Hitlera paziņojumu: «Stāvoklis attiecībās starp Vāciju un Poliju pašlaik ir tāds, ka katrs tālākais starpgadījums var novest pie abās pusēs savilkto bruņoto spēku saduršanās… Šīs attiecības cēloņi ir, pirmkārt, neiespējamā robežu nospraušana, kādu devis Versaļas diktāts, un, otrkārt, neiespējamā apiešanās ar vācu minoritāti no Vācijas atdalītajos apgabalos».
Pievienots 2014 gada 21. februārī | 0 komentāri
Atklāta vēstule Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājam Aināram Dimantam
Par autoru
kinorežisors
Reklāma