Edgars Zalāns
politika
Ir iespējami labāki risinājumi
Pievienots 2010 gada 14. decembrī | 0 komentāri
Drukāt
Budžeta likums ir pats svarīgākais valdības rīcībā esošais instruments. Ar to tiek veidota valsts politika, virzīta vai tieši pretēji - kavēta tautsaimniecības izaugsme. Turklāt budžetam ir jāsniedz ikvienam sabiedrības loceklim – ģimenēm, uzņēmējiem, skolotājiem, ārstiem, kultūras darbiniekiem, pensionāriem u.c. skaidru skatījumu par plānotajiem ilgtermiņa attīstības virzieniem un īstermiņa problēmu risinājumu.

Valdības pagājušajā nedēļā izskatīšanai Saeimā iesniegtais 2011.gada valsts budžeta projekts rada daudz jautājumu un neskaidrību par to, vai tiek izpildīti pirms vēlēšanām bagātīgi dotie solījumi, tai skaitā par nodokļu nepalielināšanu, lai lielāko daļu no nepieciešamā ietaupījuma budžetā iegūtu, samazinot izdevumu sadaļu.

Apvienība „Par Labu Latviju” uzskata, ka Latvijas tautsaimniecības izaugsmes veicināšanai un līdz ar to iedzīvotāju labklājības kāpumam nav pieļaujama nākamgad plānotā nodokļu palielināšana – gan pievienotās vērtības nodokļa, gan sociālās apdrošināšanas iemaksu, gan daudzu nodevu celšana. Neapšaubāmi, nodokļu palielināšana ir vienkāršākais, bet ne veiksmīgākais ceļš, ko apliecina jau šī gada pieredze - pievienotā vērtības nodokļa palielināšana noveda nevis pie ieņēmumu palielināšanās, bet samazināšanās.

Tā vietā, lai celtu nodokļus, kas nepārprotami mazinās Latvijas konkurētspēju, valdībai ir beidzot jāķeras klāt ilgstoši pieminētajām, bet tā arī neuzsāktajām strukturālajām reformām valsts pārvaldē, jāsāk cīņa ar ēnu ekonomiku, beidzot iedarbinot valdības pašas valdības apstiprināto rīcības plānu. Līdzīgu ceļu izvēlējušās mūsu kaimiņvalstis – Lietuva un Igaunija, apņemoties no ēnu ekonomikas nākamgad iegūt ap 200 miljoniem latu, pretstatā mūsu iepriekš izvirzītajam valdības pieticīgajam mērķim – 15 miljoniem latu, kas tagad pēc apvienības „Par Labu Latviju” uzstājīgā ierosinājuma palielināts līdz 60 miljoniem latu.

Apvienība „Par Labu Latviju” atbalsta strauju valsts budžeta 2011.gadam virzību Saeimā, jo mēs labi apzināmies, ka tā pieņemšana ir svarīga Latvijas tautsaimniecībai. Vienlaikus mēs esam sagatavojuši un iesnieguši vairākus priekšlikumus, kas apliecinās, ka valstij nav vienaldzīgi tās iedzīvotāji. Minēšu dažus būtiskākos no šiem priekšlikumiem.

Mūsu prioritāte ir ģimenes ar bērniem. Apvienība „Par Labu Latviju” uzskata, ka nepieciešams visos veidos atbalstīt kuplu ģimeņu veidošanu, kas ir pamats Latvijas nākotnei. Lai pabalstītu ģimenes, mēs aicinām strauji celt atvieglojumu par apgādājamo - no 63 līdz 91 latiem. Ģimenei ar trīs bērniem un vecākiem, kurā vecāki pelna vidējo algu tautsaimniecībā, šis priekšlikums gadā ļaus ieekonomēt 275 latus. Mēs arī aicinām nesamazināt ģimenes valsts pabalstu, kas kaut arī neliels, tomēr ir atspaids ģimenēm, kurās aug bērni. Vienlaikus apvienība „Par Labu Latviju” piedāvā uz pusi samazināt transportlīdzekļu nodokli tām ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk atvases.

Tautsaimniecības atveseļošanai svarīgs ir atbalsts uzņēmējiem, pirmkārt – prognozējama un konkurētspējīga nodokļu sistēma. Mēs aicināsim uzņēmējiem paredzēt ienākuma nodokļa atlaides par jaunradītām darba vietām, lai mazinātu šobrīd vienu no sāpīgākajām šī brīža problēmām sabiedrībā - bezdarbu. Tāpat apvienība „Par Labu Latviju” mudina valdību fiksēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājuma grafiku, jo šobrīd šis nodoklis mūsu valstī ir krietni augstāks nekā kaimiņos – Lietuvā un Igaunijā. Mēs uzskatām, ka Latvijai ir jāapņemas nodokli pakāpeniski ik gadu mazināt – no 25% nākamgad līdz 21% 2015.gadā. Tādējādi tiks dots skaidrs signāls uzņēmējiem un iedzīvotājiem, ļaujot sekmīgāk mazināt ēnu ekonomikas apjomus.

Par nepieļaujamu mēs uzskatām sociālās apdrošināšanas iemaksu palielinājumu no 33,09 uz 35,09%, jo tas palielinās darbaspēka izmaksas un kāpinās inflāciju. Ne mazāk svarīgi ir palielināt pensiju 2.līmeņa iemaksas līdz 4% līmenim, tādējādi pildot šīs valdības pērn doto solījumu, lemjot par iemaksu samazinājumu īslaicīgai budžeta caurumu lāpīšanai. Mums ir jāatgriežas pie stabila pensiju 2.līmeņa uzkrājumu veidošanas, lai motivētu strādājošos maksāt nodokļu un lai nākotnē varētu nodrošināt adekvātu pensiju izmaksu.

Atbalsts nepieciešams arī pašvaldībām, kas ekonomiskās krīzes apstākļos sniedz būtisku atbalstu saviem iedzīvotājiem. Mēs uzskatām, ka valstij ir jādod pašvaldībām 100% iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasēšanas garantija, vienlaikus nododot daļu no uzņēmuma ienākuma nodokļa ieņēmumiem, lai pašvaldības būtu vairāk ieinteresētas piesaistīt ražošanas uzņēmumus, attīstīt uzņēmējdarbības vidi un radīt jaunas darba vietas.

Mūsu priekšlikumi ir finansiāli sabalansēti, fiskāli pamatoti, lai neradītu negatīvu ietekmi uz valdības piedāvāto budžeta ietvaru. Un tikai no koalīcijas būs atkarīgs, vai šie priekšlikumi tiks izvērtēti pēc būtības, vai spītīgi tiks ignorētas sabiedrības vajadzības un koalīcija turēsies pie valdības sastādītā budžeta projekta.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Apvienības "Par labu Latviju!" valdes loceklis
Reklāma