Dmitrijs Smirnovs
ekonomika
Aprīlī sāksies brīnumi. Līdz bankrotam pusgads
Pievienots 2010 gada 18. februārī | 5 komentāri
Drukāt
Mans Latvijas nākotnes redzējums ir pesimistisks. Negatīvās prognozes, par kuru izteikšanu saņēmu daudz uzbrukumu, diemžēl ir piepildījušās. Šobrīd var teikt, ka valstī tiek īstenots Lielās depresijas scenārijs. Ir skaidri redzams, ka ne valdība, ne ārvalstu padomnieki neko nedara, lai uzlabotu situāciju, bet tikai to vēl pasliktina. 

Kad tika minēts, ka Latvijā būs 50% bezdarbs, daudzi smējās, bet tieši uz to mēs ejam straujā tempā. Amerikā Lielās depresijas laikā tieši tā arī notika. Ekonomiku stimulējošas politikas nav vispār, ir tikai ierobežojumi, lai iznīcinātu to, kas vēl palicis. Uzņēmējdarbībai tiek radīti apstākļi, lai tā nevarētu strādāt un bankrotētu. 

No starptautiskajiem aizdevējiem dabūtais miljards netiek izmantots ekonomikas stimulēšanai, tas neskarts stāv valsts norēķinu kontā. Nauda tiek uzglabāta banku glābšanai nākotnē. Drīz ārvalstu komercbankām būs problēmas, jo tās ir pārpildītas ar bezcerīgiem kredītiem. Domāju, ka būs vajadzīgi kādi 5 miljardi. Mēs cikliski virzāmies uz leju, tas ir acīmredzami. Lielajai depresijai ir divas galvenās pazīmes: uzņēmējiem nav nauda izejvielām un darbinieku algošanai, bet patērētājiem nav nauda preču iegādei.

Pašreiz atrodamies īstermiņa stabilizācijas posmā. Starptautisko aizdevumu mēs vienkārši apēdam, finansējot valsts izdevumus. Mēs esam atkarīgi no globālās situācijas un viss liecina, ka otrais krīzes vilnis sāksies aprīlī. Tas nozīmē, ka februāris un marts vēl būs mierīgi, bet brīnumi gaidāmi aprīlī. Domāju, ka tad arī kritīs valdība. Iespējams mobilizēsies „Saskaņas centrs”, Tautas partija, varbūt vēl kāds. Savukārt vasarā valsts būs defolta un bankrota stāvoklī. Visticamāk, ka pilnīgs sagruvums būs augustā. 


Komentāri:
Janis, 19/02/2010 13:25
Skumji , bet tā ari varētu būt. Daudzīem šīs prognozes , var šķist nepieņemamas, vai kā saka - patiesība kož acīs.... bet nu tādā valstī nu diemžēl dzīvojam.....
Irma, 21/02/2010 09:03
Ja mūsu valstī ir gudri un tālredzīgi ekonomisti, kāpēc nekas netiek darīts, lai kaut cik uzlabotu esošo situāciju?! Mēs paši sevi dzenam kunga ķetnās un dabūsim visus savus sūri grūti sapelnītos grašus ar procentiem atdot lielajiem glābējiem.
Andrejs, 21/02/2010 15:23
Es domāju, ka līdz ar Indijas straujo cilvēku pieaugumu, mums nāksies ES līdzcietības vārdā, atvērt dzelzceļa līnijas cūku fermām: Vācija - Rīga - Džaipūra. Nelīdzēs vairs ne vietējie Eiropas labības krājumi, fermas un pienotavas, jo viss tiks eksportēts uz tuvajiem un tālajiem austrumiem. Ja mēs to nedarīsim, mūs piespiedīs un nekāda NATO alianse mums nepalīdzēs, jo Amerika būs tajā ieinteresēta, kā arī, alianse nevarēs vērsties pret izsalkušiem cilvēkiem. Naudai arī nebūs vairs nekādas jēgas, jo to neēd. Savienībai kā tādai, draud drīzs sabrukums.Jau tagad audzēju, būdams Rīgas centrā, tomātus un kartupeļus, ko lieku pagrabā uzglabāšanai. Iespējams, tiksim nodoti legālā verdzībā ar pašu SVF atbalstu, jo naudas ko viņiem atdot mums nebūs un mums būs jāizskatās kārtējo reizi labiņiem. Amerikas imperiālsti ir vienojušies jau sen ar sabrukušo CCCP, par mazo valstu likteni, tikai tagad tas tiek realizēts. Pie mums drīz ieradīsies Krievija, kā galvenais glābējs. Lai Amerika par nebilstu, tā iegūs milzīgus naftas krājumus no Krievijas. Pilnībā piekrītu Dmitrija viedoklim.
Jānis, 23/02/2010 13:41
Skatos, ka mums uzradies vēl viens gaišreģis. Cerība, ka Tautas Partija, kas iegrūda valsti šajā bedrē, tagad iemantos tautas uzticību, ir neloģiska Tādu pareģojumu var izteikt tikai tāds, kurš par saviem vārdiem nenes nekādu atbildību. Vai Jums pašam nav kauns vismaz no saviem studentiem par saviem pareģojumiem, kuri ir nomurgoti un nepiepildās ? Jūs , laikam, bijāt tas, kurš gandrīz vai noteica lata devalvācijas datumu. Būtu vismaz izmantojis kārtis un zīlējis, būtu ticamāk. Ko mums darīt ar Jums, ja arī šorez Jūsu pareģojumi nepiepildīsies? Laikam būs jādod pa muti.
Andrejs, 05/05/2010 15:23
Ir pagājis ar manām bažām gaidītais aprīlis. Esam apēduši starptautiskās palīdzības naudu un prasām vēl..Bezdarbs joprojām man liek gulēt zem spilvena ar pārvilktu segu..Labi, ka es savā sētā varu iekopt mazdārziņu, kur izaudzēt pārtiku, citādi beigas..Kredīts aiziet ārvalstu bankām tikai..Tagad ir maijs, nezinu, kā būs vēl tālāk, varbūt pieteikšos verdzībā jau tagad zviedriem.. Dzimam tikai respekts.
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ventspils Augstskolas Ekonomikas un pārvaldības ...
Vairāk
Reklāma