Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Rūpniecībā atšķirīgi panākumi
Pievienots 2013 gada 4. oktobrī | 0 komentāri
Drukāt
Augustā rūpniecības produkcijas apjomi samazinājies par 2%. Ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde saruka par 4.3%, bet apstrādes rūpniecība par 2.4%. Nelielu kāpumu uzrādīja elektroenerģijas un gāzes apgāde (+0.8%).

Gada laikā rūpniecības apjomi ir kritušies par 3.5% - apstrādes rūpniecībā par 2.5%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 7.9%. Kāpums par 0.6% vērojams ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē. Nu jau ierasti, ka uz leju kopējo apstrādes rūpniecības veikumu ietekmē Liepājas Metalurga darbības pārtraukšana, sarežģījumi biodegvielas nozarē, kā arī darba apjomu samazināšanās kuģu būvē un remontā. Uz šī fona strauji turpināja augt datoru, elektronisko un optisko, kā arī elektrisko iekārtu ražošana. Ņemot vērā nozīmīgo īpatsvaru, nedaudz lēnākos tempos, bet turpināja attīstīties pārtikas, metālapstrādes un kokapstrādes nozares.

Situācija apstrādes rūpniecībā pa dažādām nozarēm turpina būt atšķirīga. Pozitīvās tendences uzrādošajām ir pamats sagaidīt izaugsmes turpināšanos. Taču tuvākajā laikā varētu pamainīties uzsvari, tas ir, no Austrumiem uz Rietumiem. Eiropas ekonomikas atgūšanās varētu veicināt pieprasījuma pieaugumu šajos tirgos, taču izaugsmes palēnināšanās varētu piebremzēt vairāku nozaru, piemēram, pārtikas līdzšinējo ekspansiju Krievijas tirgū. Kopējo ainu turpinās ietekmēt Liepājas Metalurga dīkstāves ilgums, izejvielu pieejamības nosacījumi biodegvielas ražotājiem, kā arī potenciālie pasūtījumu apjomi kuģu būvētājiem. Ilgtermiņa attīstības perspektīvas būs atkarīgas no tā, cik veiksmīgi tiks atrisināti enerģētikas jautājumi, tais skaitā OIK.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma