Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Rūpniecība - nav tik slikti kā varētu likties
Pievienots 2013 gada 4. jūlijā | 0 komentāri
Drukāt
Maijā, salīdzinot ar aprīli, rūpniecības produkcijas apjomi pieauga par 2.2%. Savukārt, salīdzinot ar 2012. gada maiju, rūpniecības produkcijas izlaide pieauga par 0.6%.

Pozitīvo iznākumu nodrošināja kāpums ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (+1.3%) un elektroenerģijas un gāzes apgādē (+3.9%). Minimāls, bet kritums bija vērojams apstrādes rūpniecībā (-0.2%). Lielākais smagums, kas ir pavilcis nozari zem ūdens ir nedienas Liepājas Metalurgā, kā dēļ metālu ražošanas apjomi kritušies par 68.2%. Samazinājumu uzrādīja arī ar kuģu un laivu apkopi saistītās produkcijas ražošana (-16.1%), kas ir pakļauta lielām sezonālām svārstībām. Ar nelielu piesardzību vērtējams kritums farmaceitisko produktu ražošanas apjomos (-5.1%), jo kopumā nozares perspektīvas eksporta tirgos joprojām ir ļoti labas. Ļoti strauju kāpumu uzrādīja elektrisko iekārtu (+16.7%) un mēbeļu ražotāji (+17%). Ne mazāk veiksmīgi darbojās arī vairākas citas nozares.

Gada piecos mēnešos apstrādes rūpniecības apjomi ir nokritušies par 1.6% un situācija rūpniecībā vairs nav tik spīdoša, kāda tā bija vēl pērn. Tomēr no otras puses tā nav arī bezcerīga. Kritumu piecos mēnešos galvenokārt ietekmējuši sarežģījumi saistībā ar biodegvielas ražošanu un nedienas Liepājas Metalurgā, kā arī svārstīgais kuģu būves saistīto pakalpojumu sniegšanas un ražošanas raksturs. Liepājas Metalurgs, visticamāk, atstās negatīvu ietekmi uz visa šā gada veikumu. Veiksmīga investora piesaistīšanas gadījumā, darbības pilnvērtīga atsākšana varētu īstenoties vien nākamgad. Savukārt kuģu būves un apkopes rādītāji, pie noteiktu pasūtījumu saņemšanas, var strauji ielēkt plusos. Tajā pašā laikā ir nozares, kā, piemēram, elektrisko iekārtu, mēbeļu, datoru un elektronisko iekārtu, apģērbu un pārtikas ražotāji, kas turpina veiksmīgi attīstīties. Konkurētspēja turpina atspoguļoties eksporta rādītājos un, par spīti nestabilajai ārējai videi, turpinās vilkt uz augšu kopējo rādītājus. Tādēļ situācija saglabās nevienmērīgo raksturu un šogad uz gada beigām apstrādes rūpniecība varētu iziet arī nelielos plusos un gadu noslēgt ar nelielu pieaugumu 0.8% apmērā.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma