Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Inflācija decembrī - bez lielām pārmaiņām
Pievienots 2013 gada 9. janvārī | 0 komentāri
Drukāt
Decembrī patēriņa cenas piedzīvoja maznozīmīgas svārstības abos virzienos, kā rezultātā cenu līmenis, salīdzinājumā ar novembri, saglabājās nemainīgs.

Lielākā ietekme uz inflāciju mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai un degvielai (benzīns). Pieaugums bija vērojams arī atpūtas un kultūras, kā arī restorānu un viesnīcu grupās, kas skaidrojams ar tūrisma nozarē vērojamo tūristu pieplūdumu. Mazāks nekā gaidīts bijis atlaižu devums apģērbiem un apaviem, kur cenas kritušās vien apaviem, kamēr apģērbam tās nedaudz pieaugušas. Acīmredzot arī tirgotāji patērētāju aktivitātes spārnoti ar atlaižu piemērošanu, jo īpaši apģērbiem, bijuši nesteidzīgi un piedāvājuma klāstu papildinājuši ar jaunām precēm. Rezultātā decembrī, salīdzinājumā ar 2011.gada decembri, inflācija bija 1.6%. Tomēr 12 mēnešu vidējā inflācija 2012.gadā bija 2.3%. Šā gada inflācijas prognoze ir 2.1%. 

Globālās inflācijas tendences liecina, ka arī Latvijā šogad varētu saglabāties zemas inflācijas apstākļi, ļaujot turpināt uzlabot iedzīvotāju pirktspēju. Ekonomikas atgūšanās pamazām audzēs spiedienu uz cenām, tomēr tas būs ierobežots joprojām salīdzinoši augstā bezdarba un samērā mērenā, bet augošās darba samaksas kāpuma dēļ. Patērētāji saglabās jūtīgumu pret cenu kāpumu, tomēr noskaņojuma tālāka uzlabošanās un pieaugošo ienākumu novirzīšana tūlītējā patēriņā rada riskus tuvākā nākotnē, respektīvi 2014.gadu. Cenu kāpumu nedaudz piebremzēs eiro ieviešanas sakarā uzsāktais cenu monitorings. Tomēr galvenās tendences turpinās noteikt pārtikas un energoresursu cenu attīstība pasaulē.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma