Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Pārliecinošs lēciens 2012.gadā
Pievienots 2012 gada 9. martā | 0 komentāri
Drukāt
Latvijas ekonomikas veikums pērnā gada 4.ceturksnī un par gadu kopumā ir atzinības vērts fakts. Panākumu pamatā bija eksportā balstīta izaugsme, kas ļāva atdzīvoties arī patēriņam.

Statistika rāda, ka IKP pieaugums ceturtajā ceturksnī bija 5.7% apmērā, bet par gadu kopumā ekonomika augusi par 5.5%. Pērnā gada laikā savu nozīmi turpināja nostiprināt apstrādes rūpniecība (+11.7%), veiksmīgi attīstījās tirdzniecība (+8.7%). Atdzīvojusies starptautiskā tirdzniecība ļāva uzlabot transporta un uzglabāšanas nozares rādītājus (+8.0%). Savukārt mērķtiecīgs darbs pie tūrisma aktivizēšanas palīdzēja veicināt pakalpojumu nozaru attīstību. Pēc ilgstoša sasaluma, gada otrajā pusē strauji atdzīvojās būvniecības nozare.

Latvijas ekonomika uz pārējo ES valstu fona turpina uzrādīt apbrīnojami labu izaugsmi. Tomēr turpmākās prognozes sola mērenāku izaugsmes periodu. Lai arī Latvijas ekonomikas ir labāk sagatavota ārēju šoku iespējamībai, izvairīties no eiro zonas recesijas ietekmes būs neiespējami. Baltijas eksporta buma nestā izaugsme pamazām izplēn. To šobrīd izteiktāk izjūt Lietuva un Igaunija, kam eksporta īpatsvars ir lielāks nekā Latvijai. Latvija sāka atgūties ar nelielu kavēšanos, tādēļ sagaidāms, ka savā izaugsmē bremzēsies mērenāk. Operatīvi reaģējot uz izmaiņām eksporta tirgos un turpinot darbu pie eksporta attīstības, Latvija var saglabāt vietu ES veiksminieču saraksta augšdaļā. Uzņēmējiem būtiski ir nepārvērtēt potenciālo negatīvo scenāriju īstenošanās iespējas un saglabāt investīcijas. Ja eksportā netiks piedzīvoti kardināli šoki, iekšējais noskaņojums būs labvēlīgs tālākam patēriņa pieaugumam. Nozīmīgu lomu saglabās ES fondu apguve. Augstās energoresursu cenas nodrošinātā aktivitāte Austrumos radīs balansējošu ietekmi, tomēr pieauguši politiskie riski. Ņemot vērā risku līmeni pasaulē, šogad iespējama svārstīga izaugsme. IKP pieauguma prognoze šim gadam ir 2.5%.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma