Ansis Dobelis
politika
Latvijā jāmaina nodokļu politika
Pievienots 2010 gada 3. augustā | 0 komentāri
Drukāt
Jau divus gadu desmitus pie varas esošie politiķi mums stāsta, ka visdažādāko iemeslu dēļ nevaram vai nedrīkstam ieviest Latvijā taisnīgo progresīvo nodokļu sistēmu. Tam nebija piemēroti ne treknie gadi, ne krīzes gadi… un oligarhu sponsorētajām partijām diez vai kādreiz pienāks laiks, kad tās drīkstēs celt nodokļus saviem saimniekiem. Taču oligarhi un to pakalpiņi ir skaitliski pavisam niecīga tautas daļa – un laikā, kad tās lielāko daļu ir smagi skārusi ekonomiskā krīze, mēs prasām taisnīgumu! 

Ja „treknajos gados” būtu ieviesta progresīvā nodokļu sistēma, tad diez vai krīzi mēs pārdzīvotu tik dziļi. Jo pat nodokļu sistēma būtu veidota tā, lai mazinātu sociālo spriedzi un nevienlīdzību. Tā vietā šajos treknajos gados tika stiprināta nodokļu regresivitāte un par teju trešdaļu pieauga nevienlīdzība starp bagātajiem un trūcīgajiem. Džini indekss skaidri parāda, ka šī perioda izaugsmes augļi nonāca tikai mazas daļas turīgo kabatās.

Esošā nodokļu sistēma ir izdevīga spekulantiem, liela kapitāla turētājiem. Turpretī ražotājiem - tādiem uzņēmējiem, kādi patiešām Latvijai vajadzīgi, mūsu regresīvā nodokļu sistēma ir ārkārtīgi neizdevīga. To apliecina neskaitāmās ražotnes, kas Latvijas vietā savu darbību uzsākušas citur. Progresīvā nodokļu sistēma ļautu samazināt nodokļu slogu vidusslānim un trūcīgajiem - līdz ar to arī uzņēmumiem, kuri ražošanā nodarbina lielu skaitu strādnieku, nodokļu slogs samazinātos. Un ražot Latvijā kļūtu izdevīgāk.

Aprēķini, ko veikuši dažādi ekonomisti, rāda - nodokļu slogu ceļot tikai tām personām, kuru ienākumi ik mēnesi pārsniedz 1000 latu, bet pārējiem pat nedaudz to samazinot, valsts budžetā izdotos iekasēt pat par vairākiem desmitiem miljonu latu vairāk kā pašreiz. Tas apliecina, ka progresīvā nodokļu sistēma arī ļautu rast papildus naudu izglītībai, veselības aprūpei, ģimeņu atbalstam…

Bet vienīgais klupšanas akmens ir daži oligarhi un viņu pakalpiņi, kam progresīvā nodokļu sistēma būtu ārkārtīgi neizdevīga.

Progresīvo nodokļu nozīmība un pareizība labklājības valsts būvēšanā ir pierādījusies visā Eiropā. Arī Latvijā gribam dzīvot labklājībā, vēlamies nodokļu politiku, kas ir taisnīga un konkurētspējīga. Pievienojies mums un paraksti petīciju par progresīvo nodokļu sistēmu Latvijā!


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Biedrības «PROGRESĪVIE» priekšsēdētājs
Reklāma