Andris Strazds
finanses, ekonomika
Cenu kritums sezonālu faktoru ietekmē
Pievienots 2013 gada 9. augustā | 0 komentāri
Drukāt
Vidējais patēriņa cenu līmenis 2013.gada jūlijā, salīdzinot ar 2012.gada jūliju, palielinājās par 0,3%. Precēm cenas pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem par 0,1%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,8%. Jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,3%.

Jūlijs un augusts tradicionāli ir bijuši mēneši, kuros mēneša griezumā cenas ir samazinājušās, galvenokārt pateicoties sezonāliem faktoriem, piemēram, pārtikas produktu cenu kritumam. Arī šogad, neskatoties uz degvielas cenu kāpumu, kopējais cenu līmenis jūlijā samazinājās. Papildus pārtikas cenu kritumam būtiska ietekme bija arī apavu un apģērbu cenu samazinājumam. Gada griezumā cenas jūlijā nedaudz pieauga galvenokārt t.s. bāzes efekta dēļ – jūlijā pirms gada cenu līmenis pazeminājās PVN bāzes likmes samazinājuma ietekmē.

Arī augustā cenas, visticamāk, vēl nedaudz samazināsies sezonālu faktoru ietekmē. Gadā kopumā patēriņa cenu kāpums nepārsniegs 1%.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Nordea bankas vecākais ekonomists
Reklāma