Alberts Jodis
mārketings, reklāma, PR
Kas jauns Latvijas drukātajos medijos?
Pievienots 2008 gada 26. oktobrī | 1 komentārs
Drukāt
Laiku pa laikam ir tīri veselīgi pārskatīt preses izdevumu abonēšanas un pārdošanas apjomus, lai salīdzinot tos ilgākā laika periodā, izdarītu secinājumus par pieprasījuma struktūras izmaiņām preses tirgū.

Ierosmi tam deva pirms nedēļas izskanējusī informācija no SIA "Reģionālā prese Diena" par trīs laikrakstu slēgšanu - Ogres Ziņas, Vidusdaugava (l/r Staburags reklāmas pielikums) un Kurzemes Reklāma. Diena attiecībā uz Ogres Ziņām savu rīcību paskaidro "...lēmums pieņemts nelabvēlīgās ekonomiskās situācijas ietekmē, kas sevišķi asi jūtama Ogres rajonā ar īpaši saspringtu laikrakstu konkurences situāciju." Taču sāncensim "Ogres Vēstis" ir tikpat liels abonentu skaits (ap 2000 mēnesī) un tas atradās daudz sliktākā situācijā, jo nebija pieejamas AS "Diena" investīcijas! Kā tad tā?

Visdrīzāk, ka atbilde meklējama apskatot Ogres Ziņu interneta lapas sadaļu PAR MUMS - http://www.ogreszinas.lv/about.html Te skaidri un gaiši redzams, ka laikrakstu 2600 abonentiem un interneta lapu 5500 unikāliem apmeklētājiem mēnesī veidoja 16 (sešpadsmit!) cilvēku liela komanda, neskaitot apkopēju un sargu. Un viņiem visiem katru mēnesi jāēd! Pie tam visu Ogres Ziņu darbības laiku (no 2000. gada) izdevuma pārdošanas rādītāji tā arī nebija necik progresējuši.

Kas nākamie? Nepatīkami izteikt prognozes par citu laikrakstu iespējamo darbības pārtraukšanu, tiešām nepatīkami. Bet ticiet, es neberzēju roķeles ļaunā priekā. Ja vērtējumu balsta tikai uz sausiem skaitļiem, tad no Dienas puses visprātīgāk laikam būtu slēgt arī Alūksnes Ziņas un Novaja Gazeta. Abonēšanas rādītāji šiem laikrakstiem ir tādi pat kā Ogres Ziņām.

Par Telegraf. Pēdējās nedēļās jūtama tāda kā viļņošanās ap šo laikrakstu. Belokoņs pārdod avīzi kā 7 gadus lolotu un tik un tā nerentablu biznesa projektu, savukārt, investoru grupa News Media Group tūlīt pat to iegādājas kā perspektīvu. Acīmredzot, Belokoņs attālinās no politikas, bet jaunie īpašnieki, aiz grupas publisko seju Jurkāna un Lapsas platajām mugurām, grasās iesoļot tajā. Vēlēšanas tuvojas.

Tāpat arī skaidrs, ka politiskām ambīcijām ar vienu laikrakstu krievu valodā ir par maz, tāpēc, visticamāk nākamā gada pavasarī, izdevumam Telegraf piedzims brālītis ar nosaukumu "Telegrāfs", kas iznāks latviešu valodā. Plus atbilstošs interneta portāls.

Vēl paliek jautājums, kas vadīs šos laikrakstus. Nevienam no iepriekš pieminētajiem kungiem nav atbilstošu prasmju un ņemt jaunu cilvēku uz tik atbildīgu biznesa projektu ir riskanti. Nu, lūk, tāpēc mans ieteikums - aiciniet talkā Sarmīti. Sarmīte šobrīd ir brīva un, ja mīļi lūgsiet, neatteiks.



Komentāri:
kex, 05/11/2008 07:38
Man domāt, ka talkā ir jāaicina Alberts.
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Alberts Jodis ir izveidojis un vada vienu no pazī ...
Vairāk
Reklāma