Aivars Lembergs
valsts pārvalde
Atbilde LR aizsardzības ministram R.Vējonim saistībā ar NATO profesionālo kara jūrnieku uzvedību Ventspilī
Pievienots 2014 gada 18. maijā | 0 komentāri
Drukāt

Godātais Vējoņa kungs!  

Iepazīstoties ar Jūsu publisko paziņojumu, jaušams, ka esat maldināts vai arī lielās aizņemtības, noslogotības dēļ, pildot valstiski ļoti svarīgos aizsardzības ministra pienākumus, Jums nav pieticis laika iepazīties ar vēstules NATO ģenerālsekretāram Andresam Fogam Rasmusenam saturu, kaut arī Jums tika nosūtīta šīs vēstules kopija.


Tas arī ir izprotams, jo ne jau apdzērušies jūrnieki ir svarīgākais jautājums Latvijas aizsardzībā. Tāpēc vēlos vēlreiz paskaidrot savu nostāju. Savā vēstulē es lūdzu NATO ģenerālsekretāru atvainoties Latvijas valstij, tautai, Ventspils pilsētai un ventspilniekiem un lūdzu turpmāk tādas NATO militārpersonas, kuru uzvedības standarti stipri atšķiras no sabiedrībā vispārpieņemtiem, un izrāda klaju necieņu pret Latvijas valsti, tās likumiem un tautu, neapgrūtināt Ventspili un tās iedzīvotājus ar savu klātbūtni.

1990.gada 4.maijā es biju viens no Augstākās padomes deputātiem, kurš balsoja par Latvijas neatkarību. Es balsoju par brīvu valsti, nevis sašaurinātu tās versiju, tostarp par cieņu pret tās tautu, suverenitāti, likumiem, cilvēktiesību ievērošanu, kas ietver arī vārda brīvību, kultūru. Tāpēc mani aizskar, ja kāds necienīgi izturas pret Latvijas valsti.

Nekādas «darbības», kā Jūs paužat savā paziņojumā, es neesmu veicis – acīmredzot esat iepazinies ar tendenciozu vai apzināti sagrozītu informāciju presē. Es neesmu piedzirdījis NATO profesionālos kara jūrniekus, neesmu viņu vietā arī čurājis sabiedriskās vietās. Tāpat neesmu vēmis un viņu vēmekļos gulējis, kā arī neesmu viņu vietā sabiedriskās vietās lietojis alkoholu. To visu darīja NATO kara jūrnieki, protams, ne visi. Kā piemēru jāpiemin trīs Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī Vācijas jūrnieki, ar kuru uzvedību nebija problēmu.

Savā paziņojumā Jūs paužat uzskatu, ka mana rīcība, prasot NATO ģenerālsekretāra atvainošanos Latvijas valstij un tautai, radot draudus valsts drošībai. Domāju, ka mans pamatoti paustais sašutums par NATO jūrnieku uzvedību nevar radīt draudus nevienam. Draudus rada piedzērušies profesionāli kara jūrnieki, kuri atrodas uz kara kuģiem Ventspils ostā. Daži no viņiem bija tādā alkohola reibumā, ka nespēja citādāk nokļūt uz kuģa, kā tikai četrrāpus rāpojot pa trapu. Es uz NATO kuģiem neuzturos, un attiecīgi man nav ne mazāko iespēju no tiem izšaut vai palaist kādu torpēdu. Atbildību par NATO kara jūrnieku uzvedību neuzņemos un nevaru uzņemties.

Par NATO jūrnieku neadekvāto rīcību informējot sabiedrību, nevienu arī neesmu maldinājis – ir Ventspils pilsētas Pašvaldības policijas notikumu reģistrācijas žurnāls, kur var iepazīties ar datiem par visām sodītajām personām, tai skaitā NATO jūrniekiem.

Man ir ļoti aizskaroši un sāpīgi, ka daļa NATO kara jūrnieku ar savu uzvedību diskreditē NATO, kuras dalībvalsts ir Latvija un, ceru, būs arī turpmāk. Es tāpat kā ASV senators Džons Makeins esmu pret NATO karabāzu izvietošanu Latvijā. To neparedz ne šīs, ne visu iepriekšējo valdību deklarācijas, koalīcijās ietilpstošo partiju programmas, t.sk., Zaļās partijas un partijas «Latvijai un Ventspilij».

Novēlot veiksmi Jūsu atbildīgajā darbā,

Patiesā cieņā

Aivars Lembergs


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ventspils pilsētas Domes priekšsēdētājs
Reklāma