Aivars Lembergs
valsts pārvalde
Ziedojumu selekcija LTV gaumē
Pievienots 2011 gada 17. janvārī | 0 komentāri
Drukāt
Ziedot jauniešu sportam Latvijas valstī esot „amorāli“ un „neētiski“ (E.Mudulis, Diena 11.01.2011.). Taču acīmredzot tikai vienā gadījumā – ja konkrētās bērnu un jauniešu sporta organizācijas darbojas Ventspilī. Visos citos gadījumos ziedot var droši.

Kaut arī pagājušā gada rudenī Latvijas Republikas Finanšu ministrija atbalstījusi valsts akciju sabiedrības Latvijas valsts meži ziedojumus vairāk nekā 3,5 milj. latu apmērā turpat simtam dažādu kultūras iestāžu, organizāciju un projektu Rīgā, Gulbenē, Alūksnē, Kuldīgā, Rēzeknē, Jelgavā, vienīgie, par ko ziņoja LTV raidījums De facto (09.01.2011.), skar Ventspils jauniešu futbolu un nevalstisko organizāciju no Līvāniem, kuri nesen ilgstoši grima tumsā. Kāpēc izvēlēta šāda selektīva pieeja sabiedrības informēšanā par daudzajiem ziedojumiem, var tikai minēt. Tomēr, visticamāk, te runa ir par konkrētām antipātijām pret vienu politisko spēku, un šāds skatījums acīmredzot nav ļāvis ne uz daudzo ziedojumu adresātiem, ne ziedošanas jautājumu kā tādu paraudzīties no objektīva vērtētāja, nevis tendencioza apgalvotāja pozīcijām.

Kā Ventspils pilsētas pašvaldības vadītājs es uzskatu, ka Ventspils sporta klubiem ir tādas pašas tiesības pretendēt uz oficiāli atļautajiem ziedojumiem no Latvijas valsts mežiem un citiem uzņēmumiem kā jebkurai citai biedrībai vai organizācijai, kam vispār ir tiesības tos saņemt. Un šīs tiesības ir neapstrīdamas. Manuprāt, sporta klubu vai kultūras organizāciju dalīšana pēc politiskās piederības ir absurda, it īpaši, ja runa ir par bērnu un jauniešu interesēm. Taču, ja nu publiskajā telpā ir sākts to darīt, tad būsim konsekventi līdz galam. Es neatceros, ka pārmetumi par ziedojumu saņemšanu iepriekš būtu veltīti Jaunajam laikam vai visai Vienotībai, kuras pārstāvis Edgars Jaunups ir saistīts ar Rīgas basketbola klubu VEF, kam Latvijas valsts meži savulaik ziedoja prāvas naudas summas. Kāpēc? Vai tāpēc, ka VEF atrodas Rīgā un ir sabiedriski vairāk vajadzīgs nekā bērnu un jauniešu futbols Ventspilī? Taču paanalizēsim tālāk. Kā izriet no LTV interneta mājas lapā www.ltvzinas.lv publicētās informācijas, pagājušā gada nogalē Vienotību pārstāvošie finanšu ministri – Repše un Vilks (nevis ZZS) – atbalstīja Latvijas valsts mežu ziedojumus daudzām un dažādām iestādēm un projektiem, tikai sabiedrība par tiem neuzzināja, jo LTV, ko uzturam par nodokļu maksātāju naudu, par pareizāku uzskatīja izteikti neobjektīvu pieeju, izceļot tikai trīs ziedojumus.

Tomēr izrādās, ka bez jabkādiem publiskiem pārmetumiem Latvijas valsts meži drīkst ziedot visam kam, tikai ne bērniem un jauniešiem Ventspilī vai aktīvistiem Līvānos. Ziedot drīkst dažnedažādām sporta federācijām, piemēram, Latvijas Jātnieku federācijai – 75 000 Ls, Motosporta federācijai – 50 000 Ls, Skandi rallija komandai – 50 000 Ls, basketbola akadēmijai Rīga – 40 000 Ls, sporta klubam Princis – 50 000 Ls, Latvijas Hokeja federācijai – 50 000 Ls utt., u.t.jpr. Es gan neko nezinu par šo federāciju politisko saistību, taču skaidrs ir viens – tās neatrodas Ventspilī (par Līvāniem nezinu). Šajā Kurzemes pilsētā neatrodas arī Latvijas Nacionālā opera, kam ziedoti 200 000 Ls, Nacionālais un Dailes teātris, ne arī Jaunais Rīgas teātris un Latvijas Leļļu teātris. Ar Ventspili nav saistīts arī Laikmetīgās Mākslas centrs, nedz arī biedrība Eizenšteins un dēli, kam Aigara Graubas filmas uzņemšanai par Latvijas basketbola vēsturi piešķirti 100 000 Ls. Starp citu, arī žurnāls Rīgas Laiks netiek izdots Ventspilī, taču tā izdošanai ziedoti 50 000 Ls.

Iepazīstoties ar ziedojumu adresātu sarakstu, es patiešām neredzu nevienu iemeslu, kāpēc sporta un kultūras aktivitātes reģionos būtu mazvērtīgākas par tām, kas notiek galvaspilsētā, un kāpēc tā vietā, lai objektīvi informētu sabiedrību par ziedojumu saņēmējiem, sabiedriskajā TV tika apzināti radīts maldīgs priekšstats par ziedojumu saņēmēju it kā politiskajām priekšrocībām.

Latvijā radītā budžeta sistēma ziedošanu ir padarījusi par faktiski neizbēgamu, jo bez valsts un privāto uzņēmumu iesaistīšanās dažādu sabiedrisko aktivitāšu atbalstīšanā daudzas sporta un kultūras iestādes vispār nespētu izdzīvot. Tāpēc ziedot vajag gan sporta federācijām, gan teātriem, bet es kategoriski iebilstu pret šķirošanu labajos un sliktajos ziedojumu saņēmējos, vajadzīgajos un nevajadzīgajos, partijiskajos un nepartijiskajos. Jo jauniešu futbols Ventspilī ir nepieciešams neatkarīgi no tā, vai Ventspils Domi vada Lembergs, vai kāds cits.

Jā, starp citu, kad valstij Ekonomikas ministrijas personā vajadzēja pusmiljona latu no Ventspils Brīvostas pārvaldes Latvijas dalības nodrošināšanai Pasaules EXPO 2010 izstādē, un valsts šos līdzekļus arī saņēma, mēs nedzirdējām un nekur nelasījām, ka šāda līdzekļu piešķiršana būtu „savtīga“, „bezprincipiāla“, „amorāla“ un „neētiska“. Nē, mēs nācām pretim valsts lūgumam, saprotot šā pasākuma starptautisko nozīmi un mērogu un necilājot politiskās piederības aspektus. Domāju, ka Ventspils un Līvāni ir pelnījuši analogu attieksmi.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ventspils pilsētas Domes priekšsēdētājs
Reklāma