Ainārs Šlesers
politika
Latvijai paveicās. Jums – nē, Dombrovska kungs
Pievienots 2010 gada 16. augustā | 0 komentāri
Drukāt
Vēsturē dažkārt gadās, ka šķietami komiska detaļa atklāj dramatisku kopainu. Šoreiz tas ir noticis. Kopaina ir šokējoša. Tā ne vien atklāj ilgstošus valdības melus, bet arī traģisku nolemtību, kurai Jūs, Dombrovska kungs, slepenībā gatavojāt Latviju un tās iedzīvotājus. Līdzīgi, kā ar solījumiem nesamazināt pensijas, arī šoreiz Jūs cerējāt: patiesība nāks klajā tikai pēc vēlēšanām. Taču Dievs bija lēmis citādi.

Piektdien, 13. augustā, tiekoties ar «simtlatu stipendiju» saņēmējiem – darbu zaudējušiem cilvēkiem, kas aizsargtērpos, 30 grādu svelmē iznīcina indīgos latvāņus – Pasaules bankas prezidents Roberts Zēliks atzinīgi novērtēja: «Jā, 100 latu dienā nav slikti». Mirkli vēlāk viņam tika norādīts: šādu summu ļaudis saņem mēnesī.

Pēc smiekliem iestājās klusums. Tam līdzi – šokējoša apskaidrība: aizdevējiem nav ne mazākā priekšstata par to, kādos apstākļos dzīvo Latvija. Viņiem neviens to nav nedz pavēstījis nedz izskaidrojis.

Tajā pat dienā Pasaules bankas vadītājs Baltijas valstīs Pīters Herolds Latvijas Radio klāstīja: «Vislielākās iespējas rast jaunus ietaupījumus mēs saskatām tieši sociālajā budžetā, īpaši pensiju izmaksās. Tās pēdējos gados augušas daudz par strauju. […] Mēs tikai gribam nogriezt taukus, neaiztiekot muskuļus...» (!). Tikmēr intervijas fonā šķindēja dārga restorāna dakšiņas un glāzes.

Šie kungi  dzīvo pārliecībā, ka 160 Ls pensijas Latvijas pensionāri saņem dienā vai arī tās tiek izmaksātas ik nedēļu (kā tas notiek daudzās Rietumvalstīs). Ar šo pārliecību viņi raksta noteikumus Latvijai, ar šo pārliecību viņi dod rīkojumus Latvijai un ar šo pārliecību viņi slavē Latvijas paklausību. Taisnība – kurš saimnieks gan neslavē paklausīgu kalpu?

Piektdien vienā kopīgā ainā saslēdzās daudzas pēdējā gada laikā dzirdētās puspatiesības, taisnošanās un mājieni:
– Eiropas ekspertu izteikumi par Latvijas pensionāru neadekvāti lielajām pensijām. 
– Nejauši publiskoti un ar it kā kļūdainiem tulkojumiem skaidroti Eiropas rīkojumi gatavot privatizācijai Latvijas valsts uzņēmumus. 
– Pilnīga slepenība un valdības kategoriska atteikšanās publiskot jebkādus vienošanās ar aizdevējiem dokumentus.
– Jūsu paziņojums trīs dienas pirms iepriekšējējām vēlēšanām nekādā gadījumā nesamazināt pensijas un sekojoša samazināšana jau nākamajā dienā.

Jums, Dombrovska kungs, pietrūcis drosmes ne vien cīnīties par Latvijas iedzīvotājiem, bet pat izskaidrot aizdevējiem Latvijas patieso situāciju. Jums, Dombrovska kungs, svarīgāks jau otro reizi izrādījies vēlēšanu rezultāts. Un pēc tam – kaut pasaules gals.

Jūs labi zināt: aizdevēju prasības ietver tikai taupīšanu, apgriešanu, cirpšanu. Ne vārda par to, kā Latvija naudu pelnīs. Kā radīsies darba vietas. Vēl vairāk. Izmantot aizdevumu Latvijas ekonomikas attīstībai kategoriski aizliegts. Eiropas vietā, ikviens rīkotos līdzīgi. Kādēļ gan viņiem vēl viens spēcīgs konkurents? Toties šokējoši, ka tā domā arī Latvijas valdības vadītājs! Latvija ir pieredzējusi Kirhenšteinu. Nu Latvija piedzīvo Dombrovski.

Līdz šai piektdienai Latvijas iedzīvotāji vēl nenojauta, ka slepenu papīru kaudzēs jau ierakstīta un norakstīta viņu dzīve tūdaļ pēc vēlēšanām:
– Pensijas ir dramatiski apgrieztas.
– Latvija zaudējusi Latvijas Valsts mežus, Latvenergo un citus uzņēmumus.
– Atbalsts kultūrai un sportam ir nulle.
– Nodokļi ir radikāli pacelti.
– Ģimeņu pabalsti ir likvidēti.

Gribat zināt, kas būs aiznākamajā dienā? Aiznākamajā dienā Rīgas lidosta būs pilna ar jaunu aizbraucēju vilni.

Dombrovska kungs! Nu vairs nav runa par politiku. Šoreiz ir runa par Latvijas nodevību. Līdz pagājušajai piektdienai tikai retajam ienāca prātā, ka Jūsu šķietami miermīlīgais tēls aiz sevis slēpj lielāko afēru Latvijas vēsturē. Latvijas finanšu okupāciju.

Es aicinu: ja jau reiz Jūsu plāni nākuši gaismā – atkāpieties. Atkāpieties, jo Jūs nespējat pastāvēt par zemes, kur esat dzimis, interesēm. Atkāpieties, jo esat nevis premjers, bet ārvalstniekiem paklausīgs grāmatvedis. Taču, pirms atkāpties, atklājiet visas vienošanās ar aizdevējiem! Jūsu atklātība, iespējams, kalpos kā vainu mīkstinošs apstāklis tiesas procesā par lielāko Latvijas atdošanas plānu tās vēsturē.

Mēdz sacīt: piektdiena, trīspadsmitais ir nelaimīga diena. Jāsaka – nelaimīga tā bijusi Jums. Latvijas tautai šī, iespējams, ir veiksmīgākā diena pēc neatkarības atjaunošanas. Latvijas tauta ir uzzinājusi Jūsu plānu un Latvijas tautai ir iespēja to novērst.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Partijas LPP/LC priekšsēdētājs, Rīgas vicemē ...
Vairāk
Reklāma