19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Biznesa Uzrāviens » Eksperts: Katrā iestādē un uzņēmumā vēlami divi vai vairāki datu aizsardzības speciālisti
Eksperts: Katrā iestādē un uzņēmumā vēlami divi vai vairāki datu aizsardzības speciālisti
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 8. februāris 2013, 16:54
Jebkurā iestādē un uzņēmumā, kur tiek apstrādāti personu dati, nepieciešams arī kāds, kurš atbild par šo datu apstrādes sistēmām. Uzņēmumu un iestāžu datu apstrādes sistēmas var arī nereģistrēt VDI, ja personas datu apstrādi veic sertificētas speciālista uzraudzībā, bet, par nereģistrētu personas datu apstrādi uzņēmumiem var draudēt sods līdz 10 tūkstošiem latu, tieši tādēļ ir svarīgi, lai vietās, kurās nodarbojas ar personas datu apstrādi, būtu šāds speciālists.


Vienlaikus sertificētu datu apstrādes speciālistu skaits valstī pagaidām ir neliels, tādēļ gadījumā, ja kādā uzņēmumu vai iestādi pamet tās vienīgais datu apstrādes speciālists, tas var sagādāt problēmas, jo sameklēt ātri jaunu speciālistu var būt grūti.

“Sertificētu datu aizsardzības speciālistu skaits šobrīd ir salīdzinoši neliels un viņi ir visai pieprasīti. Gadījumā, ja vienīgais iestādes vai uzņēmuma datu aizsardzības speciālists ilgstoši slimo, dodas dekrētā vai kādu citu iemeslu dēļ nevar pildīt savus pienākumus, tas var sagādāt problēmas, jo sadabūt jaunu speciālistu īsā laika posmā var nebūt tik viegli, bet milzīgos sodus, kas var draudēt par nereģistrētu personas datu apstrādi, maksāt jau negrib neviens. Tieši tādēļ jebkurā iestādē un uzņēmumā būtu rekomendējams, lai tajā strādātu divi vai vairāki datu aizsardzības speciālisti. Tas ne tikai palīdzētu neradīt problēmas gadījumā, ja kāds no speciālistiem vairs nestrādātu, bet arī atvieglotu un padarītu raitāku darba ikdienu arī kopumā,” stāsta datu aizsardzības speciālists, Mg, iur. Māris Ruķers.

Tapat visiem, kuri ieguvuši personas datu aizsardzības speciālista sertifikātu, tā ir lieliska iespēja attīstīt papildus komercpraksi, apkalpojot iestādes, kurās nepieciešami šādi speciālisti, tādējādi dodot iespēju nopelnīt papildus naudu pat otras algas apmērā.

Lai kļūtu par personas datu aizsardzības speciālistu, Personas datu aizsardzības izglītības centrs aicina apmeklēt „Personas datu aizsardzības speciālista” kursus, kuru sākums ir jau 12.februārī. Ierastā apmācību, kuras ilgs piecas dienas, cena ir 490 lati, bet, pateicoties vietējo uzņēmumu atbalsta programmas “Biznesa uzrāviens” līdzfinansējumam, apmācību maksa ir tikai 390 lati.

Nākamie Personas datu aizsardzības izglītības centra kursi notiks tikai rudenī, tādēļ visi interesenti Personas datu aizsardzības izglītības centra piedāvātajiem kursiem aicināti pieteikties laicīgi, jo vietu skaits ir ierobežots.

Pēc apmācību pabeigšanas pretendents pēc izvēles var kārtot pārbaudījumu Datu valsts inspekcijā. Par pārbaudījuma kārtošanas kārtību informācija tiks sniegta pēc apmācību pabeigšanas. Lai kļūtu par personas datu aizsardzības speciālistu, nepieciešama IT, fizikas, matemātikas vai juridiskā izglītība.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: datu aizsardzības speciālisti, Māris Ruķers, personas datu aizsardzība, VDI

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats