29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Biznesa pakalpojumi » NVA direktore: Latvijas lielākais izaicinājums ir iekšējā migrācija
NVA direktore: Latvijas lielākais izaicinājums ir iekšējā migrācija
Autors: Anete Jansone, Labdien.lv / 22. augusts 2018, 12:01
Latvijas darba tirgus lielākais izaicinājums šobrīd ir iekšējā migrācija, šorīt intervijā LTV raidījumam “Rīta panorāmā” sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.


Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes jaunākiem Darbaspēka apsekojuma datiem, šā gada otrajā ceturksnī nodarbināto skaits Latvijā pieauga par 2% jeb gandrīz 18 tūkstošiem, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu.

Pēc Simsones sacītā, pašlaik vidējais bezdarba līmenis valstī ir tuvu pirmskrīzes līmenim, kad zemākais bezdarba rādītājs bija fiksēts 2008. gadā – zem 5%.

Viņas ieskatā šobrīd Latvijas lielākais izaicinājums ir iekšējā migrācija. “Cilvēki nav gatvi doties strādāt kaut kur tālāk no dzīves vietas,” norādīja NVA direktore.

Viņa klāstīja, ka reģionos dzīvojošie lielakoties nevēlas pamest savas mājas, bet, protams, nereti ir citi šķēršļi, piemēram, ja atalgojums ir neliels, tad ceļa vai mājokļa īres izdevumi ir nesamērīgi.

Pēc viņas sacītā, situāciju uzlabot ar palīdzēt mobilitātes programma, kas sniedz bezdarbniekiem, kuri atrod darbu tālā no mājām, atbalstu ceļa vai mājokļa izdevumiem.

Kā jau iepriekš ziņoja Ekonomikas ministrija (EM), neraugoties uz to, bezdarba līmenis Latvijā joprojām saglabājās jūtami augstāks nekā kaimiņos – Igaunijā bezdarba līmenis gada 2. ceturksnī bija 5,1%, savukārt Lietuvā – 5,9%.

Bezdarba straujāku samazināšanos joprojām kavē lielais ilgstošo darba meklētāju īpatsvars (2/5 no bezdarbnieku kopskaita), kā arī darba tirgus reģionālās atšķirības – bezdarba līmenis Latgales reģionā ir gandrīz četras reizes augstāks nekā Rīgas reģionā, kas kopā ar zemo darbaspēka ģeogrāfisko mobilitāti, palielina strukturālā bezdarba riskus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats