16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Automobiļi, motocikli » OCTA cenu kāpumu šogad neprognozē
OCTA cenu kāpumu šogad neprognozē
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 25. janvāris 2018, 11:08
Obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) polišu sadārdzināšanās šogad nav paredzama, tā ceturtdien intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.


Viņš norādīja, ka šobrīd OCTA cenas Latvijā ir kļuvušas līdzīgas kaimiņvalstīs. Tā kā Lietuvā un Igaunijā dzīves līmenis ir līdzīgs, tad arī OCTA cenām vajadzētu būt līdzīgam, uzskata Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents, norādot, ka šobrīd jaunam cenu kāpumam Latvijā neesot pamata.

“OCTA zaudējumi nevar būt par pamatu jaunam cenu kāpumam,” piebilda Abāšins, norādot, ka Eiropas valstīs ik gadu apdrošinātājiem OCTA rada nelielus zaudējumus vai ieguvumus, un diez vai Latvijā būs citādi.

Ja tomēr cenas celsies, tad būšot inflācijas un kopējās ekonomiskās situācijas dēļ.

Kā zināms, pērn OCTA cenu pieaugums izraisīja lielu sašutumu un sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” tika savākti nepieciešami 10 000 parakstu par transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas maksimālās gada cenas noteikšanu.

Iniciatīvas autors Raivis Naglis aicināja noteikt obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas maksimālo cenu uz gadu. “OCTA cenu var aprēķināt ņemot vērā transportlīdzekļa vidējo tirgus vērtību un Bonus Malus (BM) klases līmeni. Kā arī var ierēķināt transporta līdzekļa saimnieka pārkāpumu vēsturi. Pēc iniciatīvas iesniegšanas Saeimā OCTA cenu griestu aprēķina veids varētu mainīties,” norādīja Naglis.

Viņaprāt šādā aprēķinā varēs orientēties kāda būs OCTA cena katram transporta līdzeklim, zinot savu BM klases līmeni. Un samazināsies šī brīža OCTA izmaksas. Kā arī varētu samazināties ceļu satiksmes noteikumu pārkāpēju skaits.

Tikmēr Abāšins norādīja, ka noteikt OCTA cenu griestus nav nepieciešams. Viņš skaidro, ka tādi bija noteikti jau pirms 20 gadiem, un toreiz apdrošinātāji centās saņemt summas “maksimāli tuvu griestiem”, un cenas sāka samazināties tikai pēc griestu atcelšanas.

Kā liecina LTAB dati, 2017.gada pirmajā pusgadā OCTA cena, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, Latvijā fiziskajām un juridiskajām personām kopumā ir pieaugusi vidēji par 17%.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats