16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Automobiļi, motocikli » Auto nodoklis uz lojalitātes kārts
Auto nodoklis uz lojalitātes kārts
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 4. janvāris 2017, 10:53
Kopš svētdienas Latvijas iedzīvotāji ārvalstīs reģistrētu vieglo automašīnu pa Latvijas teritoriju drīkst vadīt, tikai samaksājot attiecīgu nodokli. Taču tā vietā, lai to darītu vai arī reģistrētu auto Latvijā, kā bija iecerējis likumdevējs, Lietuvas un Igaunijas pierobežā dzīvojošie deklarējas kaimiņvalstī.


«Ārzemēs reģistrēto mašīnu jaunā nodeva Valkā rada kārtējo izdeklarēšanās vilni uz Valgu. Kā arī sarežģī biznesu Valgas uzņēmumiem. Stulbums!» savā Twitter kontā sašutumu pauž Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis

2017. gada 1. janvārī stājās spēkā izmaiņas kārtībā, kādā izmantojami ārvalstīs reģistrēti vieglie automobiļi Latvijā. Izmaiņu galvenā būtība - persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, Latvijas teritorijā vadīt ārvalstī reģistrētu M1 un N1 kategorijas automobili var, ja būs samaksāts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis. Kopš 1. janvāra spēku ir zaudējušas iepriekš piešķirtās atļaujas dalībai ceļu satiksmē ar ārvalstī pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili, informē Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), skaidrojot, ka šī kārtība attiecas gan uz ārvalstī pastāvīgi reģistrētu transportlīdzekļu vadīšanu, gan arī uz tādu transportlīdzekļu vadīšanu, kas ārvalstī reģistrēti uz laiku vai saņēmuši tranzīta numura zīmes.

Jāpievērš uzmanība, ka kārtība tiek attiecināta arī uz ārvalstī reģistrētiem nomā ņemtiem transportlīdzekļiem, kā arī transportlīdzekļiem, kuri piedalās ceļu satiksmē līdz to reģistrācijai Latvijā, ja tos vada persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā. Maksājot par šo nodokli, ir jānorāda transportlīdzekļa vadītājs, kas vadīs transportlīdzekli. Ja nodoklis ir samaksāts, transportlīdzekli drīkst vadīt arī cits vadītājs. Šādā gadījumā jārēķinās, ka atbildība par transportlīdzekļa izmantošanu Latvijā (piemēram, soda piemērošana par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu, vadītājam klāt neesot u.tml.) tiks piemērota maksājumā norādītajam vadītājam.

Pēc Valsts policijas sniegtās informācijas, ja nodokļa samaksa nebūs veikta, transportlīdzekļa vadītājam var tik piemērots naudas sods 140 līdz 400 eiro apmērā.

CSDD informē, ka ārvalstī reģistrētu transportlīdzekli ir iespējams reģistrēt Latvijā gan pastāvīgi, gan uz laiku. Reģistrējot transportlīdzekli Latvijā uz laiku, ārvalsts reģistrācijas dokumentus un numura zīmes uzglabā CSDD un tos atdod iesniedzējam, kad transportlīdzekli noņem no uzskaites izvešanai no Latvijas. Ja transportlīdzekli reģistrē Latvijā, tiek piemērota vispārējā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likme.

Ieviešot jauno kārtību, valsts ir iecerējusi nodoklī par ārvalstīs reģistrētām automašīnām iekasēt 6,4 miljonus eiro. Pēc CSDD datiem, Latvijā pērn bija reģistrētas 12 800 atļaujas ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem, un, pieņemot, ka 50% maksās pēc gada likmes, tiek paredzēti ieņēmumi 6,4 miljonu eiro apmērā.

CSDD sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Rumba Neatkarīgo informēja, ka kopš 30. decembra līdz vakardienas pēcpusdienai transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis par ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa vadīšanu Latvijā samaksāts 84 270 eiro apmērā (kopumā veikti 779 pirkumi). Uz gadu par nodokli maksāts 41 reizi, uz pusgadu maksāts 38 reizes, uz mēnesi 21 reizi un uz dienām (1 līdz 5 dienas) maksāts 685 reizes.

Valkas piemērs gan liek apšaubīt, vai valstij tiešām šajā nodoklī izdosies iekasēt cerētos 6,4 miljonus eiro.

***

UZZIŅAI

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis par ārvalstīs reģistrētu M1* vai N1* kategorijas automobili**
• par dienu (24 stundas) - 10 eiro
• par mēnesi (30 dienas) - 250 eiro
• par sešiem mēnešiem (185 dienas) - 600 eiro;
• par gadu (365 dienas) - 1000 eiro
* M1 kategorija - mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt cilvēku un viņu bagāžas pārvadāšanai un kuros papildus transportlīdzekļa vadītāja sēdvietai ir ne vairāk kā astoņas sēdvietas.
N1 kategorija - mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt kravu pārvadāšanai un kuru maksimālā masa nepārsniedz 3,5 tonnas
** ja personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, bet tā Latvijas teritorijā vada ārvalstī reģistrētu M1 vai N1 kategorijas automobili
Avots: CSDD



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats