28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » EK viceprezidents: Dialogs ar Poliju par tiesu reformu nevar turpināties bezgalīgi
EK viceprezidents: Dialogs ar Poliju par tiesu reformu nevar turpināties bezgalīgi
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 16. maijs 2018, 11:13
Lai arī pēdējās nedēļās Eiropas Komisijas (EK) sarunās ar Poliju panākts zināms progress, tas neesot pietiekams, lai novērstu sistemātiskus draudus tiesu varas neatkarībai Polijā. Par to šonedēļ paziņojis Eiropas Komisijas viceprezidents Franss Timmermanss.


Viņš brīdinājis, ka sarunas nevarot turpināties bezgalīgi, un beidzot jāpieņem konkrēti lēmumi. Netiekot izslēgts arī tas, ka pret Poliju varētu tikt vērstas sankcijas, kas aizliegs valstij balsot par Eiropas Savienības tiesību aktiem.

Tikmēr Polija un tās sabiedrotā Ungārija apsūdzējušas Eiropas Komisiju varas sagrābšanā.

Kā zināms, Eiropas Komisija, reaģējot uz ilgstošo konstitucionālās tiesas krīzi, ierosinājusi pret Poliju sankcijas, kas aizliegs valstij balsot par ES tiesību aktiem.

Atsaucoties uz to, Ungārijas parlaments pieņēmis rezolūciju, kurā pauž atbalstu Polijai tās konfliktā ar Eiropas Komisiju saistībā ar tiesu sistēmas reformu. Ungārija paziņojusi, ka neatbalstīs Eiropas Savienības sankcijas pret Poliju.

Kopš tā laika Polijas valdošā partija “Likums un taisnīgums” ir piedāvājusi virkni likumdošanas labojumu, lai Briseles iebildumus novērstu. Partijas līderis Jaroslavs Kačiņškis pat prognozējis, ka ir 80% iespējamība, ka strīdu izdosies atrisināt. Taču Brisele joprojām uzskata, ka progress nav pietiekams, lai varētu droši teikt, ka sistēmiskie draudi tiesu sistēmai ir novērsti.

“Ja nekas nemainīsies tuvāko nedēļu laikā, mums ir jāaicina Eiropas Padome uzsākt nākamo 7. panta fāzi, tas ir, sarīkot noklausīšanos, kur komisijai un Polijai būtu iespējams prezentēt savu viedokli,” izteicies Timmermanss.

Kā zināms, Eiropas Savienības dalībvalstis aicinātas formulēt savu attieksmi pret Poliju saistībā ar tās īstenoto tiesu sistēmas reformu.

Jau vēstīts, ka Polijā jau vairākus mēnešus turpinās strīdi par tiesu reformu. Polijas prezidents Andžejs Duda rosinājis izmaiņas pretrunīgi vērtētajos valsts tiesu sistēmas reformas likumos, par kuriem bažas pauduši gan opozīcijas deputāti, gan Eiropas Komisija, kura paziņojusi, ka saredz sistemātiskus draudus tiesiskumam Polijā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats