29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Vēstniece: ES valstis izvairās no jautājuma, kas skar pilsoņu uzturēšanos Lielbritānijā
Vēstniece: ES valstis izvairās no jautājuma, kas skar pilsoņu uzturēšanos Lielbritānijā
Autors: Ilze Ivanova / 4. decembris 2017, 15:26
Ņemot vērā, ka „Brexit” jautājuma risināšana galvenokārt uzticēta Eiropas Komisijas (EK) nozīmētajam sarunvedim Mišelam Barnjē, Eiropas Savienības (ES) valstis pašas nemēģina risināt jautājumus, kas skar dalībvalstu pilsoņu turpmāko uzturēšanos Apvienotajā karalistē. Tā intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže.


Viņa atzina, ka viens no būtiskākajiem jautājumiem, kas satrauc Lielbritānijā dzīvojošos, ir pabalsti. “Latvijas pilsoņus interesē, kā saglabāt savus sociālos maksājumus, ko viņi ir nopelnījuši Lielbritānijā – vienalga, vai tas ir bezdarbnieka pabalsts, ja viņi atgriežas Latvijā, vai pensijas, pensiju eksports. Tāpat arī bērnu un citi maksājumi, tādā ziņā, lai būtu iespējams to eksports uz Latviju,” sacīja vēstniece.

Lai gan ES šo jautājumu pilntiesīgi nodevusi EK rokās, tomēr starp Lielbritānijas un citu Eiropas valstu amatpersonām aktīvi notiek diskusijas un informācijas apmaiņa par to, kā tiks reģistrēti ES dalībvalstu pilsoņi, kā arī citi jautājumi.

au vēstīts, ka jūnija vidū Beļģijas galvaspilsētā Briselē aizsāktas vēsturiskas sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Abas puses vienojušās par sarunu tālāko gaitu un prioritātēm.

Lielbritānija marta beigās iesniedza Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam premjerministres Terēzas Mejas parakstīto vēstuli par Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanu, oficiāli uzsākot izstāšanās procedūru no Eiropas Savienības. Tas aizsāks divu gadu garu “Brexit” procesu – līdz 2019. gada 29. martam jāpanāk vienošanās par pilnīgu izstāšanās pabeigšanu.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas pilsoņu vairākums šā gada 23.jūnijā notikušajā vēsturiskajā referendumā izšķīrās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. “Brexit” atbalstīja 51,9%, pret bija 48,1% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Līdz šim kā svarīgākie “Brexit” jautājumi izvirzītie tie, kas skar finansiāla vienošanās par Lielbritānijas izstāšanos no ES, kā arī jābūt skaidrībai par Īrijas robežas nākotni. Taču galvenā sarunu prioritāte būšot Lielbritānijā dzīvojošo citu ES dalībvalstu pilsoņu un kontinentā mītošo britu tiesiskā statusa atrisināšana. Sarunās tiks aicināts saglabāt visas viņu tiesības, kas iegūtas pirms Lielbritānijas izstāšanās no bloka.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats