28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Grieķijai panākot parādu atvieglošanu, SVF valstij aizdos 1,8 miljardu dolāru
Grieķijai panākot parādu atvieglošanu, SVF valstij aizdos 1,8 miljardu dolāru
Autors: Ilze Ivanova / 21. jūlijs 2017, 11:33
Starptautiskais valūtas fonds (SVF) konceptuāli apstiprināja jaunu starptautiskā aizdevuma programmu Grieķijai 1,8 miljardu ASV dolāru apmērā, bet piešķirs šos līdzekļus tikai tad, ja valsts panāks parāda atvieglošanu no savu Eiropas kreditoru puses.


Ja valdībai izdosies īstenot iecerētās reformās, jau 2018. gada beigās Grieķija varētu atteikties no stingrajiem ekonomikas pasākumiem, uz ko iet arī aizdevēji.

Grieķijas parlaments maija beigās nobalsoja par jauniem taupības pasākumiem, kas, kā paredzams, papildinās valsts kasi par pieciem miljardiem eiro. Atēnas piekritušas jau 2019.gadā samazināt pensijas un 2020. gadā palielināt nodokļus. Premjerministrs Aleksis Ciprs gan sola, ka daļa ieekonomēto līdzekļu tiks novirzīti sociālām vajadzībām.

Saskaņā ar apstiprinātajiem likumu grozījumiem papildus finanšu līdzekļi tiks iegūti samazinot pensijas un nodokļu atvieglojumus laika posmā no 2018. līdz 2021. gadam.

Paredzams, ka trīs gadu laikā tiks izveidota 5,5 miljardu eiro liela finanšu rezerve. Šī summa tiks izmantota, lai sniegtu palīdzību sociāli mazaizsargātiem cilvēkiem, tostarp nodrošināt subsīdijas īrei un medikamentiem.

Ņemot vērā paveikto, SVF apstiprinājis jaunu starptautiskā aizdevuma programmu Grieķijai 1,8 miljardu ASV dolāru apmērā, bet tikai “principā”, lai pārliecinātu eirozonas valstu finanšu ministrus piešķirt Grieķijai nepieciešamus jaunus līdzekļus tās parādu dzēšanai.

Pagājušonedēļ tika apstiprināts jaunākais 8,5 miljardu eiro maksājums Grieķijai no eirozonas aizdevuma programmas, par ko vienojās Eirozonas valstu finanšu ministri.

Kā zināms, atkārtoti ievēlētais Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs augustā panāca vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem par aizdevumu uz trīs gadiem 86 miljardu eiro apmērā, kuru saņems apmaiņā pret ekonomiskām reformām.

Saskaņā ar trīs gadu aizdevumu programmu, Grieķijai ir jāīsteno virkne mērķu un reformu, lai iegūtu aizdevumu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats