23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Soross finansēs cīņu pret Trampu
Soross finansēs cīņu pret Trampu
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 21. novembris 2016, 11:03
Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps vēl pat nav stājies amatā, taču virkne tā dēvēto liberāļu, kuri nesenajās vēlēšanās atbalstīja demokrātus, jau kaļ plānus par viņa prezidentūras torpedēšanu.


Viens no pamanāmākajiem D. Trampa pretiniekiem ir bēdīgi slavenais finanšu spekulants Džordžs Soross, kurš ieguldījis vairākus miljonus dolāru, lai veicinātu bijušās pirmās lēdijas Hilarijas Klintones ievēlēšanu par prezidenti, bet pašlaik finansējot organizācijas, kas turpina protestus pret D. Trampa uzvaru.

Politico vēsta, ka pagājušonedēļ vienā no Vašingtonas viesnīcām notikusi trīs dienas ilga konference, kurā piedalījušies paši kvēlākie D. Trampa pretinieki. Politiķus pārstāvējušas Kongresa apakšnama mazākuma līdere Nensija Pelosi un senatore Elizabete Vorena, kuru daudzi partijas biedri un atbalstītāji uzskatīja par piemērotāku kandidāti prezidenta amatam nekā H. Klintoni, kura savas karjeras laikā jau paguvusi pamatīgi sasmērēties. Taču pats svarīgākais bija tas, ka uz konferenci bija ieradušies daudzie demokrātu partijas lielsponsori, kuri apliecinājuši gatavību turpināt sniegt finansiālu atbalstu partijai.

Tāda vismaz ir notikušā pasākuma oficiālā versija, kas izskatās samērā nevainīgi - politiķi sanākuši izvērtēt savas kļūdas kampaņas laikā un uzaicinājuši arī sponsorus. Taču patiesībā viss ir pilnīgi otrādi - konferenci organizēja tieši ziedotāji, kuri apvienojušies organizācijā Democracy Alliance (tā tika nodibināta pēc Džona Kerija zaudējuma Džordžam Bušam jaunākajam 2004. gada vēlēšanās), un ietekmīgie politiķi, tā teikt, tika izsaukti uz paklāja, lai paskaidrotu, kādēļ vairāk nekā miljarda dolāru vērtās finansiālās injekcijas nav devušas rezultātu un projekts Hilarija par prezidenti apkaunojoši izgāzies.

Viens no redzamākajiem Democracy Alliance biedriem ir pasaulē labi pazīstamais finansists un afērists Dž. Soross. Britu Daily Mail vēsta, ka viņš H. Klintones un to demokrātu, kuri balotējušies Kongresa vēlēšanās, kampaņā ieguldījis 9,9 miljonus dolāru, bet The Washington Times aplēses ir nedaudz pieticīgākas - 7 miljoni dolāru. Lai gan vēlēšanas jau beigušās un uzvarētājs ir zināms, liberāļu spārns joprojām nespēj nomierināties, un pagājušās nedēļas konferencē ticis spriests par to, kā neļaut D. Trampam realizēt viņa iecerētās ekonomiskās un politiskās reformas. Lai gan konkrēti skaitļi nav zināmi, ir skaidrs, ka sponsori ar Dž. Sorosu priekšgalā ir gatavi kārtējo reizi atvērt savus maciņus. Neitrālie amerikāņu politologi prognozē, ka jau drīzumā dāsnus piedāvājumus saņems tie republikāņu kongresmeņi, kuri nav īpašā sajūsmā par D. Trampu un izvairījās no viņa publiskas atbalstīšanas priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Paša jaunievēlētā prezidenta viedokli nav iespējams ietekmēt pat ar lieliem finansiāliem līdzekļiem, taču liberālā spārna pārstāvji var panākt to, ka Kongress, kura abās palātās vairākums ir republikāņiem, pret D. Trampa ierosinājumiem izturas noraidoši. Lieli līdzekļi tiks novirzīti arī sabiedriskās domas iespaidošanai. Neoficiāla informācija liecina, ka lielsponsoru un konkrēti Dž. Sorosa nauda jau sākusi strādāt. Lai gan starptautiskās ziņu aģentūras vēsta, ka daudzās pilsētās notikušās protesta akcijas pret D. Trampa ievēlēšanu ir «stihiskas», atsevišķi informācijas avoti vēsta, ka tās lielākoties organizē MoveOn.org un Black Lives Matters aktīvisti, bet abas šīs organizācijas, kā liecina Wikileaks atklātā demokrātu partijas amatpersonu iekšējā sarakste, lielu daļu finansējuma saņem tieši no Dž. Sorosa.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats