24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » SVF: Kreditoriem jāpiešķir Grieķijai beznosacījumu parādu atvieglojumi
SVF: Kreditoriem jāpiešķir Grieķijai beznosacījumu parādu atvieglojumi
Autors: BNA / 24. maijs 2016, 12:15
Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) parādu novērtējums prasa “avansa un beznosacījumu” parādu atvieglojumus Atēnām, vai arī fonds atsakās piešķirt tālāku aizdevumu Grieķijai.


SVF aicinājis kreditorus piemērot “avansa” un “beznosacījumu” parādu atvieglojumus Grieķijai, brīdinot, ka bez tūlītējas rīcības finanšu grūtībās nonākušā valsts stāvoklis dramatiski pasliktināsies.

SVF norāda, ka Grieķijai nav izredžu uzlabot ekonomisko stāvokli saskaņā ar pašreizējo aizdevumu plānu un piemērotie procentu maksājumi līdz 2060. gadam varētu “apēst” 60% valsts budžeta, ja netiek piemērota parādu atlaišana.

Fonda veiktā parādu ilgtspējības analīze rāda, ka Grieķijai ilgstoši būs jāatmaksā parāds, un tas kreditoriem nāktos piemērot automātisku parādu atvieglojumus, kad aizdevumu programma beigtos 2018.gadā.

“Parādu atvieglošanas ieviešana jāpabeidz līdz programmas perioda beigām,” sacīja SVF, norādot, ka avansa beznosacījumu piemērošana ir būtiska, lai nodrošinātu spēcīgu un uzticamu signālu tirgiem un saistībām ar oficiālajiem kreditoriem, nodrošinot, ka līdz ar parādu atvieglošanu pazeminās arī tirgus finansēšanas izmaksas.

Ziņojums, kuru varētu nodēvēt par nesaudzīgu, ir skaidri noteicis, ka Eiropas Savienība (ES) un SVF nav gatava ieguldīt savu naudu aizdevumu programmā, ja Vācija un citas eirozonas valstis neatvieglos savu stingro nostāju pret Grieķiju.

Jau vēstīts, ka svētdien Grieķijas parlaments ir apstiprinājis jaunus budžeta samazinājumus un paaugstinājis nodokļus divas dienas pirms eirozonas finanšu ministri lems par Grieķijas parādu nākotni.

Mēneša sākumā Grieķijas likumdevēji jau nobalsoja par nepopulārām nodokļu un pensiju reformām, pakļaujoties starptautisko kreditoru prasībām, lai Grieķija varētu saņemt nākamo starptautiskā aizdevuma daļu.

Jau vēstīts, ka atkārtoti ievēlētais Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs augustā panāca vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem par aizdevumu uz trīs gadiem 86 miljardu eiro apmērā, kuru saņems apmaiņā pret ekonomiskām reformām.

Saskaņā ar trīs gadu aizdevumu programmu, Grieķijai ir jāīsteno virkne mērķu un reformu, lai iegūtu aizdevumu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats