19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Tiks pārbaudīti Polijā pieņemtie lēmumi tiesu un mediju jomā
Tiks pārbaudīti Polijā pieņemtie lēmumi tiesu un mediju jomā
Autors: BNA / 13. janvāris 2016, 10:30
Starp Eiropas Komisijas dalībniekiem paredzēta diskusija par pārbaudes ierosināšanu pret Poliju, jo pastāv aizdomas, ka valsts valdības rīcība pēdējā laikā neatbilst demokrātijas un likuma varas pamatprincipiem.



Pārbaude paredzēta, jo Briselei kļuvis arvien grūtāk ignorēt jautājumus un pārmetumus, kas veltīti jaunajai Polijas valdības rīcībai reformējot Konstitucionālo tiesu un pakļaujot sabiedriskās raidorganizācijas tiešai politiķu kontrolei.

Polijas jaunā vadība turpina atklāti konfrontēt ar Eiropas Komisiju. Polijas tieslietu ministrs Zbigņevs Ziobro oficiālā atbildē Eiropas Komisijas pirmajam priekšsēdētāja vietniekam Fransam Timmermansam apvainoja viņu faktu nepārzināšanā un politiski motivētos uzbrukumos.

“Es nosodu Jūsu nepamatotos apvainojumus un netaisnīgus secinājumus,” vēstulē raksta tieslietu ministrs. “Es gribētu lūgt, lai turpmāk Jūs izturētos piesardzīgāk, pirms mācīt neatkarīgas valsts valdību un parlamentu par spīti ideoloģiskām atšķirībām, kas varētu rasties starp mums Jūsu kreisā spārna pārliecības dēļ,” piebilst Polijas tieslietu ministrs (atsaucoties uz to, ka Timmermanss pārstāv sociāldemokrātu partiju).

Jau ziņots, ka jaunā Polijas vadība atcēla no amata īsi pirms parlamenta vēlēšanām apstiprinātos tiesnešus un iecēla to vietā sev lojālus cilvēkus. Tāpat tika mainīts arī tiesas nolikums, palielinot balsu skaitu, kas ir nepieciešams, lai tiesa varētu pieņemt lēmumu. Līdz ar to tagad Konstitucionālajai tiesai ir grūtāk vienoties, lai atzītu kādu no likumiem par neatbilstošu konstitūcijai. Tiesas priekšsēdētājs šo reformu un arī vairāku tiesnešu atcelšanu neatzīst. Tādēļ valdošie politiķi sola nepublicēt tiesas lēmumus oficiālajā vēstnesī, lai tie nevarētu stāties spēkā.

Ne mazāk asas diskusijas notiek arī ap sabiedrisko mediju likumu, par ko ir satrauktas vairākas žurnālistu organizācijas, tostarp Eiropas Žurnālistu federācija. Tās prezidente Renāte Šrēdere saka - jaunais likums ir pretrunā ar demokrātijas principiem:

“Jaunie grozījumi nozīmē, ka uzraudzības padome, kurai ir ļoti nozīmīga loma sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu neatkarības nodrošināšanā, tiks pakļauta tiešai valdības kontrolei.”

Ja Eiropas Komisija izlems uzsākt pārbaudi Polijā par demokrātijas pamatprincipu ievērošanu, tā būs pirmā reize, kad šāda procedūra tiek iedarbināta. Tās rezultātā Brisele var ieteikt Varšavai mainīt noteiktus likumus, pretējā gadījumā draudot ar sankcijām.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: demokrātija, Eiropas Komisija, Polija, sankcijas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats