19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Turcijas iedzīvotāji bažās par attiecību pasliktināšanos starp Ankaru un Maskavu
Turcijas iedzīvotāji bažās par attiecību pasliktināšanos starp Ankaru un Maskavu
Autors: BNA / 11. decembris 2015, 12:16
Turcijas iedzīvotāji bažās par attiecību pasliktināšanos starp Ankaru un Maskavu, kā ietekmē pret Turciju vērstas ekonomiskās sankcijas.


Tiek lēsts, ka pašreizējā saspīlētā situācija Turcijas iekšzemes kopproduktu (IKP), visticamāk, samazinās par 0,3-0,4 procentpunktiem. Līdzīgus aprēķinus publiskojusi arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, norādot, ka, ja Krievijas sankcijas tiks pilnībā piemērotas ar nākamo gadu, tad Turcijas gada produkcija varētu samazināties par 0,3,-0,7 procentpunktiem.

Krievijas noteiktās ekonomiskās sankcijas Turcijai varētu izmaksāt aptuveni 9 miljardus dolāru (8,3 miljardus eiro), tā pirmdien paziņoja Turcijas premjerministra vietnieks Mehmets Šimšeks.

Par iespējamiem zaudējumiem bažās ne tikai eksperti, bet arīdzan Turcijas uzņēmēji, kuri norāda, ka Krievijas lidmašīnas notriekšana bijusi kļūda, kas tagad apdraud Turciju. Kāds turku uzņēmējs norāda, ka problēmas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ietekmēs daudzas nozares, tai skaitā tūrismu, kas varētu ciest vissmagāk.

Arī vietējie pārdevēji ir noraizējušās, vienlaikus paužot pārliecību, ka pašreizējā situācija nekad nesasniegs kara stadiju. Uz to norāda arī rotaļlietu veikala īpašnieks, piebilstot, ka abas valstis būs spējīgas tikt galā ar grūtībām, piebilstot, ka teju 84% no biznesa ir ar krieviem.

"Turcija un Krievija ir labākie draugi. Abas valstis gūst labumu viena no otras," norāda uzņēmējs.

Neraugoties uz aptaujāto iedzīvotāju optimismu, bažas par nākotni aizvien saglabājas, jo abu valstu ekonomiskās saites ir ļoti ciešas – Krievija ir septītais lielākais Turcijas eksporta tirgus, veidojot 3,8 procentus no kopējā eksporta un 0,7 procentus no Turcijas IKP. Savukārt Krievijas tūristi veido 12,2 procentus no 37 miljoniem tūristu Turcijā pērn.

Kā zināms, saistībā ar nesen notikušo incidentu, kad Turcija netālu no Sīrijas notrieca Krievijas kara lidmašīnu, Maskava sākusi īstenot aktīvas pretdarbības pret turku uzņēmējiem un valsts pilsoņiem.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs apstiprinājis virkni sankciju pret Turciju, tai skaitā attiecībā uz lauksaimniecības produktu importu, kurš stāsies spēkā no 1.janvāra.

Kā liecina publiskotā informācija, no pārtikas produktiem aizliegti augļi un dārzeņi, tostarp tomāti, sīpoli, gurķi, vīnogas, aprikozes un āboli. Tiem pievienojušies arī vistas produkti un sāls.

Valdības rīkojumā iekļauts arī apturēt starpvaldību komisijas tirdzniecības darbību un noteikt ierobežojumus Turcijas transporta uzņēmumiem.

No 1. janvāra, Turcijas pilsoņiem būs nepieciešama vīza, lai ieceļotu uz Krievijā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Krievija, sankcijas, Turcija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats