28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » ES uz četriem mēnešiem atcels sankcijas pret Baltkrieviju
ES uz četriem mēnešiem atcels sankcijas pret Baltkrieviju
Autors: BNA / 9. oktobris 2015, 13:29
Eiropas Savienība (ES) uz četriem mēnešiem atcels sankcijas pret Baltkrieviju, tostarp attiecībā uz autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, ziņo diplomātiskie avoti.


ES ārlietu ministri galējo lēmumu pieņems pirmdien, beidzoties trīs nedēļu ilgušām smagām sarunām, pozitīvi reaģējot uz Lukašenko sešu politiski ieslodzīto atbrīvošanu augustā un miera sarunu organizēšanu februārī priekš Ukrainas.

Šāda rīcība ir nostiprinājusi priekšstatu ES amatpersonām, ka Lukašenko, tuvs Maskavas sabiedrotais, kas Rietumos pazīstams kā “Eiropas pēdējais diktators”, tomēr Baltkrieviju virza uz Eiropas pusi.

“Atkarībā no Lukašenko rīcības prezidenta vēlēšanās, lēmums atcelt sankcijas uz četriem mēnešiem tiks oficiāli pieņemts pirmdien. ES ir nepieciešams reaģēt uz politiski ieslodzīto atbrīvošanu,” norādīja ES vecākais diplomāts.

Tāpat, reta protesta rezultātā, Lukašenko ir sācis apšaubīt, vai Krievijai vajadzētu Baltkrievijā veidot militāro gaisa bāzi.

ES uzstāj, ka ir pārliecināta, ka Lukašenko, kas ir pie varas 21 gadu, ir iespējams svētdien uzvarēt arī savu piekto pilnvaru termiņu.

Diplomāti atklāja, ka no ES sankciju saraksta tiks atbrīvoti aptuveni 140 cilvēki, kuriem līdz februāra beigām būs ļauts veikt dažādus naudas norēķinus un uzglabājumus ES. Ieroču embargo gan saglabāsies.

Daži no Baltkrievijas uzņēmumiem būs tiesīgi saņemt finansējumu no Eiropas Investīciju bankas. Apturot ierobežojumus, kas bloķē Baltkrieviju no Eiropas kapitāla tirgiem, eksporta kredītu apdrošināšanas vai ES tehniskās palīdzības, nozīmēs, ka Krievija vairs nav vienīgais finansējuma avots Baltkrievijai.



Diskusija par rakstu (0) , Baltkrievija, ES

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats