28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Ebolas vīrusu grib iesprostot Āfrikā
Ebolas vīrusu grib iesprostot Āfrikā
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 21. oktobris 2014, 10:33
Mums ir pavisam citi dzīves paradumi, kas neveicina tādu infekciju kā Ebolas slimība izplatību, piemēram, biežas apskaušanās, saskūpstīšanās vai bēru tradīcijas, kurās tuvinieki ir kontaktā ar mirušo, ilgāku laiku to neapglabājot – uz šādu infekcijas slimību izplatīšanās aspektu norāda Rīgas Austrumu slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna. Ebolas vīruss neizplatās pa gaisu, to nevar izdzert vai apēst, taču tiešā kontaktā ar dzīva Ebolas slimnieka vai no Ebolas miruša cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem inficēties var pietiekami ātri.


Ebolas vīrusu var ierobežot, laikus izolējot personas, kuras saslimušas, un arī te Eiropas reģiona eksperti uzskata, ka pastāv būtiskas atšķirības no Āfrikas valstīm, kur daudzviet nav ne infekciju kontroles sistēmas, pat ne slimnīcu. Ebolas vīrusslimības uzliesmojumi turpinās trijās valstīs Rietumāfrikā – Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā, uzsver Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne. Saslimušie Eiropā vai ASV ir ievesti, un slimības izplatīšanās vismaz pagaidām nenotiek.

Varēja agrāk

Tā PVO pārstāve A. Rūrāne atbild uz NRA.lv jautājumu, vai pasaules varenās organizācijas varēja agrāk iesaistīties palīdzības sniegšanā Āfrikas valstīm, kurās jau kopš 2013. gada (!) sācies Ebolas slimības uzliesmojums. Pašlaik trijās Āfrikas valstīs reģistrēti jau 9216 saslimšanas gadījumi, vairāki gadījumi reģistrēti arī citās Āfrikas valstīs, taču eksperti uzskata, ka tie ir atsevišķi gadījumi un slimības izplatība ir novērsta. Augustā PVO izsludināja starptautiska mēroga sabiedrības veselības trauksmi, kopš tās dienas Ebolas pacientu skaits ir vismaz četrkāršojies. «Situācija ir sarežģīta, jo valstīs, kur strauji izplatās slimība, ir nabadzība, vāji attīstīta veselības aprūpe, kas nav gatava šādiem infekcijas slimību uzliesmojumiem,» saka A. Rūrāne. «Uzliesmojuma nodzēšana būs iespējama tikai tad, kad Āfrika saņems starptautisko palīdzību, un tai jābūt masīvai, palīdzot veikt slimības ierobežošanas pasākumus uz vietas, karantīnu, nosakot izbraukšanas ierobežojumus, veicot izceļotāju pārbaudes. Ārpus Āfrikas mēs neredzam Ebolas uzliesmojuma iespējas, jo Eiropā un citviet pasaulē ir spēcīgas veselības un infekciju uzraudzības sistēmas.» Kādas ir PVO prognozes infekcijas tālākai izplatībai? A. Rūrāne atbild: mēs ceram, ka sešos līdz deviņos mēnešos infekcijas izplatība tiks ierobežota, taču tas atkarīgs no tā, cik ātri spēsim mobilizēt palīdzību vīrusa skartajām valstīm. «Rīcība varētu būt bijusi ātrāka,» piekrīt A. Rūrāne un apliecina, ka tieši pēdējā mēneša laikā vairākas valstis ir paziņojušas par atbalsta sniegšanu Rietumāfrikai. Arī Latvija gatavojas pieņemt lēmumu par atbalstu (40 000 eiro) šīm valstīm.

Neļaut izplatīties

Tagadējais Ebolas vīrusa slimības uzliesmojums nav pirmais. Ebolas slimību pasaule zina jau sen, pirmoreiz šī slimība reģistrētā 20. gadsimta septiņdesmitajos gados Kongo Demokrātiskajā Republikā, vēlāk vairākās citās valstīs – Kotdivuārā, Sudānā, Ugandā, Gabonā, taču visos uzliesmojumos kopā līdz 2013. gadam inficējās ievērojami mazāk cilvēku (virs 2000). Tad infekcijas izplatība tika laikus ierobežota, šoreiz savlaicīgi pasākumi netika veikti.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs ar shēmas palīdzību raksturo, kādas varētu būt atšķirības, ja Ebola konstatēta pacientam Latvijā vai kādā no Āfrikas valstīm: «Mēs redzam tā saukto nullto pacientu, kurš ir ciešā kontaktā ar ģimenes locekļiem un var tos inficēt. Ja, infekciju atklājot, šīs kontaktpersonas ir apzinātas un norobežotas, kamēr nav skaidrības par inficēšanās faktu, tad slimības izplatību praktiski var apturēt, jo Ebolas vīruss neizplatās pa gaisu, ir jābūt ciešam kontaktam ar slimnieku.» Latvijas plāns balstās uz to, ka, tiklīdz kādam cilvēkam būtu parādījušies Ebolas slimības simptomi, viņu izolētu. Lai arī saslimušo skaits izskatās draudīgs, epidemiologs uzsver, ka vispār vidēji viens Ebolas pacients inficē divus citus, kas infekciju slimībām nav daudz, piemēram, masalu gadījumā tiek inficēti 17 citi. Ir infekcijas, kuru dēļ gadā mirst daudz lielāks skaits, piemēram, dzeltenais drudzis.

«Mums ir citas tradīcijas, mums nav tik cieši kontakti citam ar citu, kā tas ir daudzās citās kultūrās, arī mirušo pieminēšana notiek citādi,» saka profesore Ludmila Vīksna. To mainīt ir ļoti grūti, tāpēc acīmredzami ar infekcijas ierobežošanu veicas valstīs, kur ir pretimnākoša sabiedrība, kura saprot, kā slimība izplatās. Nozīme ir arī panikas novēršanai. Kā piemērs starptautiskajā presē tiek minēta Nigērija, kurā pašlaik vairs netiek reģistrēti saslimšanas gadījumi, un ir cerība, ka tur slimība tiks apturēta.

Trauksme mediķu līmenī

Veselības ministrija un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests apliecina gatavību ne tikai Ebolas slimības signālam, bet jebkurai infekciju slimībai. Demonstrējot speciālo tērpu, kurā ātrās palīdzības mediķi tērptos gadījumā, ja būtu izsaukums pie aizdomīga pacienta, dienesta vadītājs Armands Ploriņš saka: visi dispečeri, mediķi ir informēti, apmācīti, kā rīkoties. Viņš arī piebilst, ka pacientiem nebūtu jābrīnās, ja dispečers slimniekam var jautāt, vai viņš nesen ir bijis kādā no Āfrikas valstīm vai arī bijis kontaktā ar kādu, kas tur bijis.

Latvija neievieš un pagaidām neieviesīs pārbaudes lidostās vai ostās, jo «ieejošais pacientu skrīnings nebūtu efektīvs», saka Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Egita Pole. Tas nozīmē, ka temperatūru Rīgā ielidojošiem pasažieriem neviens nemērīs. Tā vietā pašlaik lietderīgāk ir informēt sabiedrību. J. Perevoščikovs min piemēru, ka no 36 000 pasažieru, kuriem temperatūra mērīta, izlidojot no Āfrikas, paaugstināta tā bija tikai ap 70 cilvēkiem un rezultātā no tiem nevienam neapstiprinājās Ebolas slimība. «Latvija varētu pārskatīt savu pozīciju, ja situācija Eiropā mainītos,» uzsver E. Pole. Pašlaik ārpus Āfrikas ir reģistrēts tikai viens gadījums, kad cilvēks saslimis, un tā ir medmāsas palīdze Spānijā.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ebolas vīruss

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats