20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Izšķiras Apvienotās Karalistes liktenis
Izšķiras Apvienotās Karalistes liktenis
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 18. septembris 2014, 12:48
Šodien notiekošajā referendumā izšķirsies, vai Skotija saglabās 307 gadus ilgušo savienību ar Apvienoto Karalisti, vai arī 2016. gada 24. martā uz Eiropas kartēm parādīsies jauna valsts, bet Londonas valdījumi kļūs ievērojami mazāki. Aptaujas liecina, ka Skotijas iedzīvotāji gatavojas balsot ļoti aktīvi, bet prognozēt rezultātu nav iespējams, jo to skaits, kuri plāno atbalstīt neatkarību, faktiski ir vienāds ar to skaitu, kuri vēlas vienotas valsts saglabāšanu.


Vakar, beidzoties kampaņai, abu pušu pārstāvji mēģināja pārliecināt tos aptuveni 8% vēlētāju, kuri paziņojuši, ka vēl nav izlēmuši, kā balsot, raksta NRA.lv

Balsošanas iecirkņi Skotijā būs atvērti no septiņiem rītā līdz desmitiem vakarā. Tikai pēc to slēgšanas, kad Latvijā jau būs pusnakts, ir cerības uzzināt pirmos provizoriskos rezultātus. Taču ļoti iespējams, ka intriga saglabāsies līdz pat beidzamo biļetenu saskaitīšanai – pēdējās nedēļās notikušās socioloģiskās aptaujas liecina, ka priekšgalā ik pa laikam izraujas te Jā nometnes (atbalsta Skotijas neatkarību), te Nē nometnes (iebilst pret to) piekritēji, taču gan vienas, gan otras puses pārsvars ir nenozīmīgs, pāris procentpunktu. BBC norāda uz nebijušu iedzīvotāju aktivitāti – dalībai referendumā reģistrējušies 4,29 miljoni cilvēku jeb 97% no balsstiesīgajiem Skotijas iedzīvotājiem. Jāpiebilst, ka referendumā iespējams balsot visiem, kuri sasnieguši 16 gadu vecumu. Lai gan lielākā daļa skotu jau sen ir izlēmuši, kā balsot – galu galā referendumam viņi gatavojušies beidzamos divus gadus –, ļoti svarīgi būs tas, kurai nometnei beidzamajā brīdī piesliesies svārstīgie un vai viņi vispār dosies balsot.

Gan viena, gan otra puse jau sen izklāstījusi savus argumentus, un beidzamās dienas tiek veltītas vien tam, lai tos atkārtotu pēc iespējas skaļāk un saprotamāk. Tikai pēdējās nedēļās, kad aptaujas liecināja par strauju neatkarības piekritēju skaita pieaugumu, Nē nometne, kuras lozungs ir Labāk kopā, pieslēgusi smago artilēriju Apvienotās Karalistes premjera Deivida Kamerona personā. Viņš kārtējo reizi atgādinājis, ka neatkarīgajai Skotijai nāksies ieviest savu valūtu, rūpēties pašai par savu aizsardzību un no nulles punkta sākt ceļu uz iestāšanos starptautiskajās organizācijās. Savukārt Skotijas valdības vadītājs, Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds atkārtojis tēzi par lielāku labklājību (pateicoties Ziemeļjūras naftas un gāzes atradnēm) un uzsvēris, ka sarunās, kas ilgs līdz 2016. gada pavasarim, Skotija noteikti panāks gan valūtas savienību ar Apvienoto Karalisti (tātad saglabās sterliņu mārciņu), gan ātri kļūs par Eiropas Savienības dalībvalsti.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats