19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Skotijas latvieši: svari aizvien vairāk sāk svērties uz neatkarības pusi
Skotijas latvieši: svari aizvien vairāk sāk svērties uz neatkarības pusi
Autors: Ludmila GLAZUNOVA / NRA.LV / 16. septembris 2014, 12:33
18. septembrī Skotijā notiks referendums, kurā Skotijas iedzīvotāji, arī tur dzīvojošie latvieši, varēs balsot par Skotijas atdalīšanos no Lielbritānijas. Latviešu domas par to, vai piedalīties referendumā un vai atbalstīt Skotijas neatkarību, dalās.


«Es šo referendumu vērtēju pozitīvi un noteikti balsošu par atdalīšanos. Mēs te savā starpā runājām, ka atdalīšanās neietekmēs tos atbraucējus, kas jau ir Skotijā, bet gan, iespējams, tos, kas gribēs uz šejieni doties. Vismaz skotu nākamā valdība sola, ka vēlas sadarboties ar iebraucējiem. Kopumā domāju, ka tas neietekmēs latviešu dzīvi Skotijā,» teic Skotijā dzīvojošais latvietis Arnis Saltums.

«Pašlaik svari aizvien vairāk sāk svērties uz neatkarības pusi, bet joprojām ir tuvu līdzsvaram. Pēdējā nedēļa ir pagājusi uz emociju viļņa, un daudzi skoti pārslēgušies no racionālā vērtējuma uz emocionālo. Emocijas var nospēlēt galveno lomu šajā referendumā,» Neatkarīgajai stāsta Dandī dzīvojošais Edvīns Balodis. Taču jau pirms referenduma ir jūtama šūmēšanās – divas lielas kompānijas jau paziņojušas par pārcelšanos uz Angliju, ja būs neatkarība. «Domāju, ka neviens nevar paredzēt iznākumu, lai gan ceru, ka Skotija paliks Lielbritānijas sastāvā. Manuprāt, Skotijā strādājošajiem latviešiem nav par ko satraukties un nekas radikāli viņu dzīvēs nemainīsies arī tad, ja Skotija kļūs neatkarīga,» prognozē E. Balodis.

Skotijā dzīvojošais Ainars Dobelis, apelējot pie cilvēku veselā saprata, pauž cerību, ka referenduma rezultāti tomēr būs par palikšanu Lielbritānijas sastāvā. «Ne jau es uztraucos par sevi – žēl pašus skotus! Viņiem nav sajēgas, ko šī atdalīšanās izraisīs – neskaidrību par naudu, cenu kāpumu, mainīsies starptautiskā attieksme. Cik esmu runājis ar pašiem vietējiem, lielākā daļa ir pret atdalīšanos. 18. septembrī jāiet un jābalso. Varbūt mana balss noderēs!» uzskata A. Dobelis.

Savukārt Skotijas pilsētā Livingstonā dzīvojošais Arnis Cīrulis uzsver, ka piedalīšanās referendumā gluži neesot latviešu darīšana. «Apkārt cilvēki runā, ka diezin vai Skotija atdalīsies,» piebilst A. Cīrulis. Viņš stāsta, ka šobrīd esot diezgan daudz priekšvēlēšanu aktivitāšu – abas nometnes vēlas noskaņot sev par labu. Ne tikai priekšvēlēšanu plakāti un bukleti, bet pārstāvji nākot arī uz mājokļiem, lai pārliecinātu cilvēkus balsot.

A. Cīrulis uzskata, ka latviešiem nav iemesla īpaši pārdzīvot par referenduma rezultātiem. Pat, ja Skotija atdalīsies no Lielbritānijas sastāva un dzīve iebraucējiem kļūs sliktāka, turpat netālu esot Anglija, kurā gan diezin vai kas mainīsies, neatkarīgi no referenduma rezultāta. Līdz ar to, pasliktinoties dzīves līmenim Skotijā, tur dzīvojošie latvieši varētu pārcelties uz dzīvi citviet Lielbritānijā vai arī meklēt citas mītnes valstis.

Skotijā dzīvo iespaidīgs iebraucēju skaits, arī latvieši. Lai gan precīzi nav iespējams pateikt, cik tautiešu dzīvo šajā Lielbritānijas daļā, tomēr skaidrs, ka skaits mērāms tūkstošos, nevis simtos.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats