28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Gorbačovs skarbi par tiem, kas grib viņu tiesāt par Baltijas valstu neatkarību
Gorbačovs skarbi par tiem, kas grib viņu tiesāt par Baltijas valstu neatkarību
Autors: Apollo.lv / 10. aprīlis 2014, 16:58
Pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs, atbildot uz Krievijas Valsts domes deputātu grupu sagatavoto pieprasījumu veikt pārbaudi par notikumiem, kas noveda pie PSRS sabrukuma, sacīja, ka tiesāt viņu par PSRS sabrukumu būtu «pilnīgi muļķīgi».


Intervijā aģentūrai «Interfax» Gorbačovs sacīja: «Šie aicinājumi ataino vien dažu deputātu centienus vairot savu atpazīstamību. Viņiem patīk, kad par viņiem runā, piesauc viņu vārdus, bet viņu aicinājums ir absolūti nepārdomāts un, ja paraugās no vēsturisku faktu skatupunkta, pilnīgi nepamatots.»

«To, ka es kādam traucēju, pierāda fakts, ka pēdējo 20 dienu laikā es vairākas reizes jau esmu pasludināts par mirušu. Kauna viņiem nav. Es neapšaubāmi uz šiem paziņojumiem nereaģēju, daru darbus un uzturu savu veselību,» sacīja Gorbačovs.

Jāatgādina, ka Krievijas deputāti grib tiesāt Gorbačovu par Baltijas valstu neatkarības atzīšanu, raksta Apollo.lv.

Krievijas likumdevēji cer, ka veiktā pārbaude novedīs pie krimināllietu ierosināšanas, tostarp pret pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu, vēsta laikraksts «Izvestija».

Deputāti savā pieprasījumā uzsver, ka PSRS pilsoņi referendumā esot izteikuši vēlmi saglabāt komunistisko impēriju, taču toreizējie valsts vadītāji esot veikuši nelikumīgas darbības, kas novedušas pie PSRS sabrukuma.

Viņi arī atgādina, ka vēl 1991.gada 4.novembrī PSRS Ģenerālprokuratūras nodaļa uzraudzībai pār valsts drošību garantējošo likumu ievērošanu esot ierosinājusi krimināllietu pret Gorbačovu, taču jau nākamajā dienā ģenerālprokurors, pakļaujoties vēl amatā esošā prezidenta spiedienam, lietu esot izbeidzis.

Gorbačovam deputāti inkriminē PSRS Valsts padomes izveidošanu un tās vadības uzņemšanos, lai gan šāds varas orgāns Padomju Savienības konstitūcijā nav bijis paredzēts. Tieši Valsts padome pieņēma lēmumus par Baltijas valstu atjaunotās neatkarības atzīšanu, lai gan, pēc Krievijas likumdevēju domām, šādus lēmumus neesot drīkstējušas pieņemt pat konstitucionālās institūcijas.

Pieprasījuma iniciatori ir Jevgēņijs Fjodorovs un Oļegs Deņisenko, kas pārstāv valdošo partiju «Vienotā Krievija», komunisti Ivans Ņikitčuks un Oļegs Deņisenko, kā arī liberāldemokrāts Mihails Degtjarevs.

«Tas ir ļoti svarīgi, jo līdz pat šim brīdim nav sniegts nekāds tiesisks novērtējums valsts sadalīšanai,» norādījis Degtjarevs. «1991.gada notikumu sekas mēs ievācam joprojām. Cilvēki Kijevā iet bojā un turpinās iet bojā to vainas dēļ, kas pirms daudziem gadiem Kremlī pieņēma lēmu sagraut valsti.»

Savā pieprasījumā likumdevēji norādījuši, ka šādiem «noziegumiem» neesot noilguma, bet Gorbačovs nebaudot nekādu tiesisko imunitāti.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Krievija, Mihails Gorbačovs, PSRS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats