28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » EP apstiprina stingrākus sodus kibernoziedzniekiem
EP apstiprina stingrākus sodus kibernoziedzniekiem
Autors: Apollo.lv / 4. jūlijs 2013, 15:40
Jaunie noteikumi, ko ceturtdien pieņēma Eiropas Parlaments (EP), paredz stingrākus sodus kibernoziedzniekiem, portāls «Apollo» uzzināja EP Informācijas birojā.


Dalībvalstīs atbalstītais direktīvas projekts veicina arī kiberuzbrukumu nepieļaušanu un atbalsta policijas un tiesībsargājošo iestāžu aktīvāku sadarbību šajā jomā. Kiberuzbrukuma gadījumā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm būs jāreaģē uz steidzamiem lūgumiem pēc palīdzības astoņu stundu laikā.

Noteikumi liks dalībvalstīm paredzēt maksimālo sodu ne mazāku par diviem gadiem par noziegumiem, kas saistīti ar nelikumīgu piekļuvi vai iejaukšanos informācijas sistēmu darbībā, nelikumīgu manipulāciju ar datiem, nelegālu iejaukšanos saziņā vai minēto nodarījumu pastrādāšanai noderīgu rīku tīšā izstrādē. Noteikumi neattieksies uz «mazsvarīgiem» nodarījumiem, tomēr ikvienas dalībvalsts ziņā būs noteikt, kādi nodarījumi uzskatāmi par «mazsvarīgiem».

Direktīvas projekts paredz vismaz trīs gadu ilgu brīvības atņemšanu par robottīklu veidošanu, proti, ja nodarījuma veicējs, izmantojot īpašas datorprogrammas, mērķtiecīgi inficējis daudzas informācijas sistēmas, lai tās kontrolētu un izmantot lielu kiberuzbrukumu veikšanai.

Direktīva liek noteikt ne mazāk kā piecus gadus brīvības atņemšanas maksimālo sodu par uzbrukumiem «īpaši svarīgai infrastruktūrai», piemēram, elektrostacijām, transporta tīkliem vai valdības sistēmām. Tas pats attieksies uz nodarījumiem, kas veikti noziedzīgā organizētā grupā, kā arī uz noziegumiem, kas radījuši nopietnu kaitējumu.

Lai nodrošinātu efektīvāku sadarbību ar policiju, dalībvalstīm būs jāveido  valsts operatīvie kontaktpunkti, kas steidzamu palīdzības lūgumu gadījumā uz kiberuzbrukumu reaģēs astoņu stundu laikā.

Juridiskas personas būs atbildīgas par nodarījumiem, kas pastrādāti to labā, (piemēram, ja firma nolīgst «hakeri», kam uzdod piekļūt konkurenta datu bāzei). Sodi juridiskām personām var ietvert pieejas liegšanu sabiedriskā labuma nodokļu atlaidēm vai pat uzņēmumu slēgšanu.  

Dokuments, ko Parlaments pieņēma ar 541 balsi par, 91 – pret un 9 balsīm atturoties, drīzumā oficiāli jāpieņem Padomē.

Jaunā direktīva ir balstīta uz noteikumiem, kas ir bijuši spēkā kopš 2005. gada. Pēc pieņemšanas dalībvalstīm divu gadu laikā tā būs jāpārņem savos tiesību aktos.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Parlaments, kibenoziedznieki, kibernoziegumi, sodi kibernoziedzniekiem

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats