18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » EK iegulda 281,5 miljonus eiro jaunos projektos vides un klimata jomā
EK iegulda 281,5 miljonus eiro jaunos projektos vides un klimata jomā
Autors: Apollo.lv / 3. jūlijs 2013, 15:08
Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi finansējumu 248 jauniem projektiem programmā «LIFE+», kas darbojas kā Eiropas Savienības (ES) vides fonds.


Kā informē EK pārstāvniecībā Latvijā, šo projektu jomas ir dabas saglabāšana, klimata pārmaiņas, vides politika un informācijas un komunikācijas pasākumi par vides jautājumiem visās dalībvalstīs. Šo projektu ieguldījumu kopsumma ir aptuveni 556,4 miljoni eiro, no kuriem ES piešķirs 281,4 miljonus eiro.

Vides komisārs Janess Potočniks norādījis: «Programma «LIFE+» turpina nodrošināt novatoriskiem projektiem svarīgo finansējumu. Šie jaunie projekti sniegs lielu ieguldījumu Eiropas dabas kapitāla aizsardzībā, saglabāšanā un uzlabošanā. Tie palīdzēs sasniegt mērķi padarīt ES par resursefektīvu, videi nekaitīgāku un konkurētspējīgāku ekonomiku ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni.»

Klimata politikas komisāre Konnija Hēdegorda komentē: «Priecājos redzēt šogad apstiprināmies to, ka palielinās to programmas LIFE projektu skaits, kuri sniegs ieguldījumu klimata pasākumos. Mēs vēlamies, lai tas turpina palielināties. Jaunajā programmā «LIFE» no 2014. līdz 2020.gadam klimata pasākumiem tiks paredzēti vairāk nekā 850 miljoni eiro. Šī summa ir aptuveni trīsreiz lielāka par to, kas tiek tērēta klimata pasākumiem pašlaik.»


Jaunākais uzaicinājums iesniegt priekšlikumus ir noslēdzies 2012.gada septembrī, un EK ir saņēmusi 1159 pieteikumus.

«LIFE+» dabas un bioloģiskās daudzveidības projekti uzlabo apdraudēto sugu un biotopu aizsardzības statusu. No 285 saņemtajiem priekšlikumiem EK finansēšanai izvēlējās 92 projektus, ko īsteno dabas saglabāšanas organizāciju, valsts iestāžu un citu iesaistīto personu partnerībā. Šos projektus īsteno projektu atbalsta ieguvēji 24 dalībvalstīs, un tajos ieguldīto līdzekļu kopējais apjoms ir 247,4 miljoni eiro, no kuriem ES nodrošinās aptuveni 139,3 miljonus. Lielākā daļa (82) ir dabas projekti, kuri palīdz īstenot Putnu direktīvu un/vai Biotopu direktīvu un Natura 2000 tīkla izveidi. Pārējie desmit ir pilotprojekti, kas attiecas uz bioloģisko daudzveidību plašākā nozīmē («LIFE+» bioloģiskās daudzveidības projekti).

«LIFE+» vides politikas un pārvaldības projekti ir novatorisku politikas ideju, tehnoloģiju, metožu un instrumentu izstrādes pilotprojekti. No 743 saņemtajiem priekšlikumiem Komisija finansēšanai izvēlējās 146 projektus, kas pārstāv plašu publiskā un privātā sektora struktūru iniciatīvu klāstu. Sekmīgos projektus īsteno projektu atbalsta ieguvēji 18 dalībvalstīs, un tajos ieguldīto līdzekļu kopējais apjoms ir 298,5 miljoni eiro, no kuriem ES nodrošinās aptuveni 136,8 miljonus.

Šajā programmas daļā EK vairāk nekā 34,6 miljonus eiro ieguldīs 29 projektos, kuri tiešā veidā risina ar klimata pārmaiņām saistītos problemātiskos jautājumus un kuru kopējais budžets ir 81,1 miljons eiro. Daudzi citi projekti, kuros galvenā uzmanība pievērsta citiem jautājumiem, netiešā veidā ietekmēs arī siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Citas nozīmīgas jomas, kurām tiks pievērsta uzmanība, ir ūdens, atkritumi un dabas resursi, ķīmiskās vielas, pilsētvide, augsne un gaisa kvalitāte.

«LIFE+» informācijas un komunikācijas projekti ir veltīti informācijas izplatīšanai un rosina pievērst lielāku uzmanību ar vidi saistītajiem jautājumiem. No 158 saņemtajiem priekšlikumiem EK izvēlējās 10 projektus no dažādām publiskā un privātā sektora dabas un/vai vides aizsardzības organizācijām. Projekti tiek īstenoti deviņās dalībvalstīs, un plānoto ieguldījumu kopsumma ir 10,5 miljoni eiro, no kuriem ES ieguldījuma daļa ir aptuveni 5,2 miljoni eiro.

Četri no desmit projektiem attiecas uz izpratnes veicināšanu par dabu un bioloģiskās daudzveidības jautājumiem, bet seši pārējie pievēršas citiem vides jautājumiem, piemēram, klimata pārmaiņām, resursefektivitātei un piekrastes piesārņojuma novēršanai.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, Eiropas Savienības vides fonds, Life+, vides aizsardzība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats